kurhan, st. 1 - Zabytek.pl

kurhan, st. 1

stanowisko sepulkralne pradzieje Hubinek

Hubinek

woj. lubelskie, pow. tomaszowski, gm. Ulhówek

Przykład jednego z niewielu zachowanych kopców - kurhanów pradziejowych położonych na Grzędzie Sokalskiej, obejmującej tereny południowo-wschodniej Lubelszczyzny, usytuowanych pojedynczo lub w niewielkich skupiskach.

Spośród innych kopców wyróżnia go lokalizacja na kulminacji wyniesienia i w miarę dobry stan zachowania.

Usytuowanie i opis

Kurhan znajduje się we wschodniej części miejscowości Kolonia Hubinek, ok. 350 m w linii prostej na północ od jej zwartej zabudowy i szosy Kolonia Hubinek-Ulhówek. Kopiec jest usytuowany na kulminacji garbu terenowego i stanowi punkt wysokościowy 245,37 m n.p.m. Leży na terenie pola użytkowanego rolniczo i w bezpośrednim sąsiedztwie z drogą polną. Podczas zwiadu terenowego w 1993 r. wysokość kopca określono na ok. 6 m, jego średnicę - na 50 m (ob. jego wysokość wynosi ok. 3,0 m, przy niezmienionej średnicy). Kopiec został w dużym stopniu zniwelowany orką, jego wschodnią część nieznacznie zniszczyło wytyczenie drogi polnej, tylko centralna część jest chroniona na niewielkiej przestrzeni nieużytkiem, na którym stoi punkt wysokościowy.

Historia

Obiekt jest datowany na pradzieje. Kurhan aż do lat 90. XX w. był w dobrym stanie zachowania. Obecnie intensywna orka, którą jest objęte niemal całe stanowisko, powoduje postępujące niszczenie i jest poważnym zagrożeniem dla stanu zachowania obiektu.

Stan i wyniki badań

Stanowisko nie było dotąd badane wykopaliskowo. Plan sytuacyjno-wysokościowy stanowiska wykonali w 1989 r. Jan Niedźwiedź i A. Medak. Badania powierzchniowe Archeologicznego Zdjęcia Polski na stanowisku przeprowadzili w 1987 r. W. Mazurek i U. Kurzątkowska.

Dostęp do zabytku ograniczony. Kurhan można zwiedzać po uzgodnieniu z właścicielem pola. Dobra widoczność od strony ogólnodostępnej drogi polnej.

oprac. Ewa Prusicka-Kołcon, OT NID Lublin, 24.07.2014 r.

Rodzaj: stanowisko sepulkralne