kościół ewangelicki - Zabytek.pl

kościół ewangelicki

kościół poł. XVIII w. Goszcz

Goszcz, Rynek 22

woj. dolnośląskie, pow. oleśnicki, gm. Twardogóra - obszar wiejski

Dawny kościół dworski w Goszczu był jedną z bardziej okazałych, ewangelickich świątyń na Śląsku.

Wzniesiony został zapewne przez późniejszych budowniczych Kościoła Dworskiego ob. ewangelicko-augsburskiego pw. Opatrzności Bożej we Wrocławiu (l. 1746-50).

Historia

Ewangelicki kościół dworski z kaplicą grobową Reichenbachów, wzniesiony został w latach 1743-49 zapewne przez wrocławskiego mistrza budowlanego Ernesta Gottlieba Klackbrennera, wg projektu królewskiego architekta Johanna Boumanna Starszego. Świątynię ufundował hrabia Heinrich Leopold von Reichenbach, po uzyskaniu zezwolenia króla Prus Fryderyka II w roku 1741. Kościół odnowiony przed 1939, pozostaje nieużytkowany od roku 1945. W l. 1995-96 Gmina Twardogóra wykonała remont jego więźby dachowej.

Opis

Kościół usytuowany w centrum wsi, przy dawnym rynku, połączony niegdyś z zespołem pałacowym. Późnobarokowy, z elementami rokoka, murowany, tynkowany, z fasadą zwróconą na północ, nakryty dachem mansardowym z lukarnami powiekowymi. Założony na planie zbliżonym do krzyża greckiego, z owalną częścią środkową nakrytą pozorną kopułą. Elewacje świątyni na wysokim cokole, ujęte pilastrami jońskimi w wielkim porządku oraz międzykondygnacyjnym pasem gzymsowym i gzymsem koronującym w formie belkowania. Fasada zwieńczona szczytem z wolutowymi spływami, w który wtopiona jest wieża z cebulastym hełmem z latarnią. W przyziemiu fasady portal ozdobiony herbem Reichenbachów; drzwi rokokowe. Otwory okienne zamknięte półkoliście, obwiedzione opaskami z klińcowymi kluczami. Wnętrze świątyni doświetlone dwoma kondygnacjami okien, z lożą kolatorską w części prezbiterialnej i chórem muzycznym od zachodu, otoczone kondygnacją empor otwierających się arkadami do nawy. Pozorna kopuła rozczłonkowana gurtami, wsparta na filarach ozdobionych jońskimi pilastrami w wielkim porządku. W pd.-zach. narożniku kaplica grobowa Reichenbachów, w której znajdowały się kamienne, bogato dekorowane sarkofagi: rokokowy Heinricha Leopolda von Reichenbacha (†1775) i barokowy jego żony Friederike Charlotty von Schönaich-Carolath (†1741).

Zabytek niedostępny.

Oprac. Beata Sebzda, OT NID we Wrocławiu, 08.05.2017 r.