kamienica Pręczkowskich z kinem - Zabytek.pl

kamienica Pręczkowskich z kinem

kamienica 1930 - 1937 Gdynia

Gdynia, Kościuszki 12

woj. pomorskie, pow. Gdynia, gm. Gdynia

Najlepsza realizacja modernistyczna lat dwudziestych XX w.w Gdyni.Plastycznie reprezentuje wczesny funkcjonalizm, po raz pierwszy zastosowano tu analogie formalne do budownictwa okrętowego.

Historia

Kamienica należała do Inżyniera Stanisława Pręczkowskiego z Wejherowa. Zaprojektowana została w 1928 r. i była budowana etapami. Projekt autorstwa inż. arch. Tadeusza Jędrzejewskiego z firmy „Biuro architektoniczne Włodzimierz Prochaska, Stanisław Garliński, Tadeusz Jędrzejewski. Inżynierowie architekci.” W latach 1930-31pracami budowlanymi kierował Bernard Dulny - powstała wówczas część narożna budynku oraz fragment od strony Skweru Kościuszki. W latach 1934-35 dobudowano skrzydło od strony Skweru Kościuszki, bez oficyny bocznej. Ostatni etap budowy przypadł na lata 1936-37. Powstało wówczas skrzydło od strony ul. Żeromskiego oraz kino „Polonia”.

Opis

Lokalizacja w budynku w centrum śródmieścia, w północnej pierzei Skweru Kościuszki, przy skrzyżowaniu z ul. Żeromskiego. Budynek narożny, założony na planie litery L, dłuższy bok wzdłuż Skweru Kościuszki. Wraz z salą kinową od podwórza stanowi rzut prostokąta o ukośnym wschodnim boku. Okazała kamienica w umieszczona jest w typowej śródmiejskiej zabudowie pierzejowej, pięciopiętrowa w narożniku z niższymi skrzydłami bocznymi. Kompozycja asymetryczna, opływowe formy połączono z wyrazistymi kształtami brył oraz wyeksponowano strukturalne elementy dekoracji tynkowej elewacji. Prekursorsko zestawiono poszczególne segmenty budynku tak, że jednoznacznie budzi skojarzenia z okrętem: wyższy o jedną kondygnację narożnik kamienicy zestawiono z cylindryczną formą nawiązującą do mostku kapitańskiego, podkreśloną dodatkowo metalowymi balustradami balkonów i ciemniejszym kolorem tynku. Parter przeznaczono na handel i usługi, później także dobudowano od podwórza kino „Polonia” (po wojnie - „Goplana”). Budynek posiada trzy klatki schodowe. Plan budynku jest dwutraktowy, podzielony na niewielkie mieszkania z możliwością scalenia lokali środkowych w jedno duże mieszkanie. Budynek posiada ogrzewanie centralne. Zachowana stolarka okienna i drzwiowa, interesujące stalowe, ażurowe balustrady balkonów oraz balustrady schodów wewnętrznych.

Obiekt dostępny z zewnątrz oraz w części przyziemia - parter handlowo-usługowy.

Oprac. Dorota Hryszkiewicz-Kahlau, OT NID w Gdańsku, 08.11.2014 r.