park - Zabytek.pl

Górki Wielkie, Stary Dwór 24

woj. śląskie, pow. cieszyński, gm. Brenna

W 1937 rozpoczęto prace nad urządzeniem parku w otoczeniu ośrodka w Górkach Wielkich – Sojce.

Założenie to projektował Franciszek Krzywda-Polkowski, wybitny architekt krajobrazu okresu międzywojennego, który był m.in. projektantem i kierownikiem robót przy zakładaniu parku w Żelazowej Woli (1932). Spędził on w ośrodku góreckim około kilku tygodni mierząc tereny od podnóża wzgórza w stronę szosy i zabudowań folwarcznych. W 1938 roku sprowadzono według jego zaleceń drzewka i zadołowano je na wolnej przestrzeni między budynkami szkoły. Wiosną 1939 roku rozpoczęto wysadzanie przygotowanego materiału według sporządzonych przez niego projektów. Działania wojenne uniemożliwiły dalsze prace. Obiekt o powierzchni około 3,5 ha został założony u podnóża wzgórza Bucze (417 m n.p.m.), w części wsi zwanej Sojka. W 1985 roku ewidencję zabytkowego parku w Górkach Wielkich przeprowadzili dr inż. Danuta Kraus oraz dr Władysław Kraus.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Łukasz .

Rodzaj: ogród