zespół zabudowy d. Stanicy Harcerskiej - Zabytek.pl

zespół zabudowy d. Stanicy Harcerskiej

budynek użyteczności publicznej 1937 r. Górki Wielkie

Górki Wielkie, Stary Dwór 24

woj. śląskie, pow. cieszyński, gm. Brenna

Zespół zabudowy d.Stanicy Harcerskiej to były Ośrodek Harcerski w Górkach Wielkich w którym mieścił się Centralny Ośrodek Kształcenia Starszyzny imienia Marszałka Józefa Piłsudskiego Harcerski Uniwersytet Ludowy ( Wiejski ).

Stanica powstała dzięki wsparciu Wojewody Śląskiego – Michała Grażyńskiego. Modernistyczne budynki zaprojektował, nie do końca doceniany dziś, a wart przypomnienia, architekt Bogdan Laszczka – syn rzeźbiarza Konstantego Laszczki. Ośrodkiem Harcerskim, taką bowiem nazwę oficjalnie przyjęła Szkoła Instruktorska w Górkach Wielkich, kierował jej pomysłodawca – twórca polskiego ruchu zuchowego, późniejszy żołnierz AK i pedagog, druh Aleksander Kamiński. Budowę całości przeprowadzono w latach 1936-1938 w dwóch etapach. W pierwszym etapie w roku 1937 wykończono i oddano do użytku Dom Ogólny i Dom Kursów. W drugim - na jesieni 1938 roku - Dom Zuchów. Następnie powstał Park. To tutaj swoje ostatnie wakacje spędziło wielu harcerzy Szarych Szeregów, o czym sam Kamiński wspomina w swojej książce „Kamienie na szaniec”. „Na tarasie Ośrodka Harcerskiego w Górkach Wielkich, opici świetnym mlekiem, opalali się leniwo w piekących, letnich promieniach słońca, w zapachu górskich łąk” - pisał druh Aleksander Kamiński „Kamyk”. Dla wielu harcerzy były to ostatnie wakacje, za swoje bohaterstwo zapłacili potem życiem.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Łukasz Piotr Strzelczyk, Łukasz .

Inspire id: PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_24_ZE.108964