studnia - Zabytek.pl

studnia

mała architektura pocz. XX w. Krosno

Krosno

woj. podkarpackie, pow. Krosno, gm. Krosno

Studnia stanowi element zespołu franciszkańskiego, należącego do najstarszych i najcenniejszych zabytków miasta Krosna.

Wzniesiona w czasie przebudowy, regotyzacji i porządkowania zabudowy, jest uzupełnieniem funkcjonalnym i estetycznym założenia klasztornego.

Historia obiektu

Obudowę studni wzniesiono w 1904 r., w czasie porządkowania otoczenia kościoła i klasztoru po gruntownej restauracji i regotyzacji, dokonanej pod kierunkiem Tadeusza Stryjeńskiego i inż. Wiktora Sikorskiego. W tym czasie, oprócz studni wybudowano także bramę dzwonną i ogrodzenie od strony zachodniej. Styl nowych elementów dostosowano do estetyki kościoła.

Opis obiektu

Zespół franciszkański położony jest w centrum miejscowości, w pd.-wsch. części miasta lokacyjnego, przy ulicy wybiegającej z rynku.

Studnia ulokowana jest po wschodniej stronie muru wydzielającego zespół od ulicy Franciszkańskiej, na dziedzińcu, na pd. od budynku kościoła, w sąsiedztwie bramy z wieżą dzwonną. Złożona jest z cembrowiny murowanej z dzikiego kamienia i zakończonej od góry pasem ceglanym oraz czterospadowego zadaszenia pokrytego dachówką ceramiczną, osadzonego na czterech drewnianych słupach. Studni nadano estetykę malowniczego eklektyzmu.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt dostępny

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 17-01-2024 r.