turbinownia - Zabytek.pl

turbinownia

architektura przemysłowa 1889 r. Brzeg

Brzeg, Plac Młynów

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Brzeg

Turbinownia wchodząca w skład zespołu produkcyjnego w Brzegu jest typowym przykładem XIX-wiecznej architektury przemysłowej.

Wraz z budynkiem młyna i paczkarni oraz kanałem zasilającym turbinę tworzy na terenie miasta, powiązany przestrzennie i funkcjonalnie kompleks przemysłowy, będący śladem dawnego młynarstwa, którego początek na tych ziemiach sięgał XIII wieku.

Historia

Budynek dawnej turbinowni powstał w czasie odbudowy głównego budynku produkcyjnego młyna, po pożarze w 1889 roku. W latach 20-tych XX w. staje się wraz z całym kompleksem zespołu młyńskiego własnością rodzinnej spółki Gebrüder Storch. Wówczas pojawiają się dokładniejsze informacje o zasobie urządzeń turbinowni. Zastosowane zostają turbiny Francisa i Kaplana, zwiększające moc przerobową młyna do 60 ton na dobę. W 1945 roku działania wojenne wstrzymują pracę turbinowni, która zostaje odbudowana dopiero rok później. Gruntownie przebudowana w 1984 roku staje się niezbędną częścią ciągu technologicznego, którego produkcja wzrasta do 150 ton na dobę.

Opis

Turbinownia wchodząca w skład d. zespołu młyńskiego, znajduje się w północno-wschodniej części miasta, usytuowana na lewym brzegu Odry, leży bezpośrednio nad kanałem zasilającym turbinę. Do budynku od południa przylega prostopadle główny budynek produkcyjny młyna, od północy budynek paczkarni, stanowiąc zarazem jej przedłużenie. Jest to niewielki obiekt, murowany z cegły, nietynkowany, wybudowany na planie prostokąta, zwieńczony dachem dwuspadowym, pokrytym papą. Elewacja zachodnia podzielona na dwie osie, z otworami okiennymi w układzie pasowym. Pod budynkiem znajduje się wylot kanału doprowadzającego wodę do turbiny. Na poziomie drugiej kondygnacji elewacji wschodniej dobudowany drewniany łącznik. Poniżej znajduje się wejście do turbinowni oraz zamknięcia wlotów komór turbinowych. Wewnątrz mieści się jednoprzestrzenna hala turbin i dyżurka, wraz z oryginalnym wyposażeniem sprzed 1945 roku – turbiną Francisa, Kaplana oraz regulatorem obrotów.

Z zewnątrz zabytek ogólnodostępny.

Oprac. Katarzyna Latocha, OT NID w Opolu, 02.06.2018 r.