stanowisko archeologiczne, st. 1 - Zabytek.pl

stanowisko archeologiczne, st. 1

inne epoka żelaza - okres wpływów rzymskich faza D/okres wędrówek lud Lipki

Lipki

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Skarbimierz

Stanowisko w Lipkach jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o czasach starożytnych i średniowiecznych Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o prahistorii regionu Ziemi Brzeskiej.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach wsi Lipki, przy jej wschodnim krańcu, za zabudowaniami, około 550 m na południe od koryta Odry, około 600 m na południowy zachód od jazu na Odrze w Lipkach. Być może w czasach starożytnych i w średniowieczu szosa prowadząca przez wieś była duktem, którym prowadził szlak handlowy po południowej stronie Odry, od Opola, obok grodziska  w Lipkach do Wrocławia, przez obszar, który wówczas porośnięty był lasem.

Obozowisko i osada położone są na polach ornych, rozciągających się na lekko wyniesionej piaszczystej terasy starorzecza Odry, na działkach gruntowych nr 616 -619 i sąsiednich. Prawdopodobnie południowa część stanowiska została zabudowana obiektami mieszkalnymi i gospodarczymi wsi.  Relikty osady zalegają pod warstwą orną. Artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól.

Historia

Badania powierzchniowe wykonane w 1964 r. przez Z. Bagniewskiego archeologa z Uniwersytetu Wrocławskiego i w 2007 r. (systemem Archeologicznego Zdjęcia Polski) przez P. Kubowa z Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu (MPŚl.), pozwalają na określenie chronologii stanowiska na późny okres rzymski i wczesny okres wędrówek ludów oraz okres średniowieczny (XIV - XV wiek);

Stan i wyniki badań

Stanowisko archeologiczne - osada, było wielokrotnie badane powierzchniowo. W literaturze z 1934 r. jest informacja o znaleziskach archeologicznych. Wg znaku na archiwalnej mapie w Muzeum Archeologicznym we Wrocławiu stanowisko datowane było na neolit. W 1964 r. Z. Bagniewski w ramach badań weryfikacyjnych penetrując pola znalazł na powierzchni kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych kultury przeworskiej i średniowiecznych. W 2007 r. w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski powierzchniową penetrację pól przeprowadził P. Kubów. Znalazł on ponad 20 ułamków ceramiki, które prof. St. Pazda datował na późny okres rzymski faza D i wczesny okres wędrówek ludów (kultura przeworska) oraz okres średniowieczny. Artefakty archeologiczne zostały odkryte na powierzchni pól. Wydaje się, że stanowisko jest niszczone głęboką orką, a jego kraniec południowy został zabudowany domami mieszkalnymi wsi.

Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, OT NID w Opolu, 24.06.2019 r.

Bibligrafia

• Altschlesische Blätter 1934, s. 103;
  • Bagniewski Z., Sprawozdanie z badań powierzchniowych i weryfikacyjnych stanowisk na terenie zachodniej części powiatu brzeskiego, [w:] Terenowe badania archeologiczne na Opolszczyźnie. Rok 1964, Opole 1964, s. 40 (jako Lipki 2);
  • Macewicz K., Archeologiczne prace konserwatorskie badania archeologiczne na terenie województwa opolskiego w latach 1961-1964 [w:] Opolski Rocznik Muzealny, t. II, Opole 1966, tabela s. 168 (jako Lipki 2);
  • Archiwum Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Opolu: teczka rejestru nr A-31/65, Karta Ewidencji Stanowiska Archeologicznego Lipki nr 1, AZP 5/84-32, zbiór i księga inwentarzowa poz. nr 7472;
  • Archiwum Muzeum Archeologicznego we Wrocławiu, mapy w skali 1:25000.

Rodzaj: inne