cmentarzysko, st. 6 - Zabytek.pl

cmentarzysko, st. 6

kurhan średniowiecze wczesne Kanie

Kanie

woj. lubelskie, pow. chełmski, gm. Rejowiec Fabryczny

Cmentarzysko kurhanowe w Kaniach jest przykładem stanowiska sepulkralnego na terenie Lubelszczyzny,  łączonego z  okresem wczesnego średniowiecza.

Usytuowanie i opis

Cmentarzysko kurhanowe, według obecnych podziałów administracyjnych znajduje się w granicach wsi Kanie, w starszej literaturze lokalizowane na terenie Zawadówki lub Lipówki. Jest położone w obszarze Lasów Państwowych Nadleśnictwa Chełm w lesie Nadleśnictwa Zawadówka, na północno-wschodnim krańcu wsi Kanie, ok.  400 m na południowy zachód od zabudowań wsi Lipówki i ok. 1 km na zachód od grodziska w Kaniach. Leży w dolinie Rowu Wielkiego, ok. 120 m w linii prostej na północ od koryta rzeki, w obszarze silnie zabagnionym.

Opis stanowiska: Cmentarzysko liczy obecnie 4 kurhany o różnym stopniu zachowania, średnicy ok. 10-15 m, wysokości  względnej ok. 0,70-1,00 m.  Piąty kurhan, dobrze widoczny jeszcze w latach 60. XX w., obecnie nie jest czytelny w terenie, najprawdopodobniej zniszczony. Cmentarzysko porasta intensywnie młody drzewostan.

Historia

Pierwsza informacja na temat  kurhanów w Kaniach pochodzi z XIX w., odnotowana w „Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego i innych krajow słowiańskich“. Do literatury archeologicznej obiekt wprowadził Stanisław Skibiński w 1970 r. Rok wcześniej obiekt został wpisany do rejestru zabytków jako cmentarzsko kurhanowe  składające się z 5 kopców ziemnych o średnicach 10-15 m i wysokości ok. 1 m.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Badania powierzchniowe w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski wykonał w 1982 roku Stanisław Gołub. Badacz odnalazł 4 kurhany.

Na cmentarzysku nie były prowadzone archeologiczne badania wykopaliskowe.

Zabytek dostępny dla zwiedzającyh.