osada, st. 4 - Zabytek.pl

osada, st. 4

osada Kultura przeworska - okres wpływów rzymskich Oldrzyszowice

Oldrzyszowice

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lewin Brzeski - obszar wiejski

Osada w Oldrzyszowicach użytkowana i zamieszkiwana w III/IV-stuleciu n.e.przez ludność kultury przeworskiej oraz później w okresie średniowiecznym jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o dziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o starożytnym i średniowiecznym osadnictwie na Ziemi Brzeskiej.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na gruntach wschodniej terasy zalewowej Ścinawy Niemodlińskiej, łagodnie opadającej do jej starorzeczy i meandrującego koryta, na piaszczysto-żwirowym rozległym plateau poprzecinanym ciekami, około 600 m na północny-wschód od szosy prowadzącej z przysiółka Oldrzyszowice do wsi Oldrzyszowice, po północnej stronie drogi gruntowej. Obiekt rozciąga się na działkach gruntowych nr 27, 28, 30 wzdłuż dawnego zakola rzecznego.

Opis stanowiska: na polach ornych rozciągających się na prawobrzeżnej, lekko wyniesionej terasie Ścinawy Niemodlińskiej dopływu Nysy Kłodzkiej, znaleziono artefakty archeologiczne, które należy wiązać z pradziejową i średniowieczną osadą. Relikty osady zalegają pod warstwą orną, a ruchome zabytki archeologiczne głównie w postaci fragmentów naczyń glinianych odkryto na powierzchni pól. Znaleziono także kilka kawałków żużli żelaznych.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1987 r. podczas badań powierzchniowych wykonanych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski (AZP) przez Karola Bykowskiego z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego. Wyniki w/w badań, pozwalają na określenie chronologii stanowiska na okres rzymski oraz na okres średniowieczny.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Stanowisko archeologiczne – osada, zostało odkryte w 1987 r. w ramach badań systemem Archeologicznego Zdjęcia Polski. Powierzchniową penetrację pól przeprowadził K. Bykowski ze studentami z Uniwersytetu Wrocławskiego. Na polach znaleziono kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych i kilka bryłek żużli dymarkowych. Na podstawie odkrytych zabytków prof. Stanisław Pazda określił, że osada była użytkowana przez ludność kultury przeworskiej pod koniec okresu rzymskiego. Jednak liczne znalezione ułamki naczyń glinianych pozwoliły na stwierdzenie, że osada była użytkowana głównie w okresie średniowiecznym (XIII-XIV w.). Stanowisko jest niszczone głęboką orką. Nieliczne znalezione kawałki żużli mogą świadczyć o tym, że w pradziejach lub w średniowieczu prowadzono na osadzie działalność związaną z pierwotną produkcją hutniczą.

Stanowisko położone jest na obszarze prywatnym. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 09.03.2020 r.