grodzisko wczesne średniowiecze Kiełpin

Kiełpin

woj. wielkopolskie, pow. złotowski, gm. Lipka

Grodzisko plemienne w północnej Wielkopolsce na terenie historycznej Krajny.

Historia

Stanowisko znane co najmniej od początków XX w. Badania sondażowe J. Olczaka i K. Siuchnińskiego przeprowadzono w 1963 r., G. Wilke w 1971 r., a powierzchniowe w ramach AZP w 1988 r.

Wpisane do rejestru zabytków dnia 20.12.1967 r.

Opis

Lokalizacja. Na kulminacji wydłużonego wzgórza morenowego, w odległości ok. 900 m na pół. zach. od siedziby Leśnictwa Kiełpin, ok. 160 m na poł. od Debrzynki i 450 m od stan. Kiełpin 1.

Charakterystyka. Grodzisko pierścieniowate w kształcie owala. Stoki zewnętrzne wału strome, wewnętrzne łagodne. Wał otacza płytka fosa. Wym. 42 x 57 m, pow. majdanu 30 x 42 m, wys. wału od pow. majdanu 1,5 m, od podstawy stoku wzniesienia do szczytu wału 32,5 m, nasyp ziemny wzmocniony kamiennym płaszczem. Wał w części wsch. i zach. zniszczony rowami strzeleckimi.

W trakcie badań w 1963 r. założono 6 sondaży odkrywając 2 fragm. naczyń bez śladów obtaczania, 2 polepy, ziemno-kamienną konstrukcję wału. Wówczas wykonano także plan warstwicowy. Grodzisko datowane na fazę B?-C wczesnego średniowiecza.

Dostępność. Ogólno dostępny, u podnóża grodziska miejsce postojowe.

Oprac. Marek Wróbel, NID, SPT „zespół pałacowo-parkowy” w Trzebinach, 29.04.2021 r.