grodzisko wczesne średniowiecze Kiełpin

Kiełpin

woj. wielkopolskie, pow. złotowski, gm. Lipka

Grodzisko wyżynne w północnej Wielkopolsce, na terenie historycznej Krajny.

Historia

Stanowisko znane co najmniej od lat 20. XX w. W 1963 r. przeprowadzono badania sondażowe, a w 1988 r. grodzisko badano powierzchniowo w ramach AZP.

Wpisane do rejestru zabytków dnia 20.12.1967 r.

Opis

Lokalizacja. Położone w zach. części wysokiego rozległego wzgórza morenowego, ograniczonego od półn. doliną Debrzynki, od zach. i poł. doliną bezimiennego strumienia, w odległości ok. 450 m na półn. zach. od leśniczówki Kiełpin i ok. 250 m na poł. wsch. od ujścia bezimiennego strumienia do Debrzynki.

Charakterystyka. Grodzisko w kształcie nieregularnego prostokąta z owalnymi narożnikami. Czytelna fosa otacza grodzisko od wsch., łącząc się od półn. i poł. z naturalnym parowem. Poza nią znajduje się wał zewnętrzny, który okala druga płytka fosa. Grodzisko u podstawy łącznie z fosami ma wym. 60 x 95 m, majdan – 31 x 42 m, wys. od podstawy wzniesienia do szczytu wału – 23,5-32,5 m, wys. od poziomu majdanu – 2-2,5 m. W XIX/XX w. w południową część wału wbudowano piwnicę/lodownię. Nazwa miejscowa „Góra Zamkowa”.

W 1963 r. odkryto 33 fragm. naczyń górą obtaczanych, polepę i fragm. kości zwierzęcych.

Dostępność. Ogólno dostępny.