grodzisko Kamień Pomorski

Kamień Pomorski

woj. zachodniopomorskie, pow. kamieński, gm. Kamień Pomorski - miasto

Gród kamieński znajdował się na wyniesieniu przylegającym do Zalewu Kamieńskiego, tuż przy ujściu do niego rzeczki Świniec.

Badania sondażowe prowadzono w latach 1958–1962, jednak nie uzyskano pewności, czy pierwotnie znajdowała się tam osada otwarta, czy od początku gród. Kluczowe znaczenie dla ustalenia czasu budowy umocnień miała moneta znaleziona w jednej z najstarszych wyeksplorowanych warstw. Początkowo identyfikowano ją jako monetę karolińską, ale ponowna weryfikacja dowiodła, że jest to późniejsze naśladownictwo, wybite w X lub nawet XI stuleciu. Być może należałoby ją datować na pierwsze ćwierćwiecze X wieku. Na przełomie XI i XII wieku gród został spalony i następnie odbudowany, wydarzenia te datowane są skarbem monet ukrytym po 1080 roku. W XII wieku potężny wał grodu pokryty był masywnym kamiennym licowaniem, co jest rozwiązaniem wyjątkowym wśród rozpoznanych dotychczas konstrukcji pomorskich grodów. Nie wiadomo kiedy Kamień stał się rezydencjonalnym grodem Warcisława lub jego poprzedników. Biorąc pod uwagę, że jeszcze w początkach XII stulecia, w okresie wypraw Bolesława Krzywoustego z lat 1103–1109, centrum pomorskiej władzy znajdowało się najpewniej w rejonie Kołobrzegu i Białogardu, możemy przyjąć, że siedzibą książęcą stał się Kamień zaledwie kilka – kilkanaście lat przed misjami biskupa Ottona z Bambergu wzmiankowanej w 1124 roku. Być może z tymi wydarzeniami wolno byłoby łączyć wzmiankowane powyżej zniszczenie grodu i jego odbudowę.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Łukasz .