kurhan, st. 78 - Zabytek.pl

kurhan, st. 78

stanowisko sepulkralne epoka kamienia neolit Podlodów

Podlodów

woj. lubelskie, pow. tomaszowski, gm. Ulhówek

Przykład jednego z kopców-kurhanów pradziejowych położonych na pograniczu Grzędy Sokalskiej i Roztocza Tomaszowskiego, obejmujących tereny południowo-wschodniej Lubelszczyzny, usytuowanych pojedynczo lub w niewielkich skupiskach i łączonych z młodszą epoką kamienia lub wczesną epoką brązu (prawdopodobnie kulturą ceramiki sznurowej).

Usytuowanie i opis

Kurhan położony w północnej części wsi Rzeczyca, na kulminacji garbu terenowego, około 300 m na północny zachód w linii prostej od kościoła. Stanowisko znajduje się w granicach administracyjnych wsi Rzeczyca, na gruntach SHR o nazwie Podlodów.

Opis stanowiska: Kurhan jest nieczytelny w terenie ze względu na całkowite zniszczenie nasypu. Na powierzchni stanowiska nie występują ślady po zniszczonym nasypie w formie ciemniejszego zabarwienia ziemi. Brak również zabytków ruchomych.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1988 r. w trakcie badań powierzchniowych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski. Wówczas  znajdował się tu spory kopiec, którego nasyp posiadał intensywne, ciemne zabarwienie. Okoliczni mieszkańcy nazywali obiekt „Tatarskim Kopcem”. Ze względu na postępujące niszczenie, w 1993 roku kurhan został wpisany do rejestru zabytków.  Jego wysokość wynosiła wówczas 0,30 m a średnica ok. 30 m. Intensywna orka oraz procesy erozyjne doprowadziły do całkowitego zniszczenia obiektu, co potwierdziły ratownicze badania wykopaliskowe z 2003 roku.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Badania powierzchniowe Archeologicznego Zdjęcia Polski na stanowisku przeprowadziła w 1988 r.  Ewa Banasiewicz. W 2003 r. na stanowisku archeologiczne badania wykopaliskowe prowadzili Jolanta Bagińska i Józef Niedźwiedź. Stwierdzono całkowite zniszczenie nasypu kopca głęboką orką, niwelacją terenu i erozją naturalną. W miejscu, gdzie znajdował się kurhan,  założono kolisty wykop podzielony na 4 części o powierzchni 300m2. W obrębie badanego terenu nie natrafino na podnasypowe struktury kurhanu, którymi powinny być groby, rowek wokółkurhanowy i jama przykurhanowa. One również uległy zniszczeniu. Nie stwierdzono także śladów warstwy kulturowej i luźnego materiału zabytkowego.

Zabytek dostępny dla zwiedzających.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID Lublin, 23.02.2019 r.