kurhan, st. 89 - Zabytek.pl

kurhan, st. 89

stanowisko sepulkralne epoka kamienia neolit Podlodów

Podlodów

woj. lubelskie, pow. tomaszowski, gm. Ulhówek

Przykład jednego z kopców-kurhanów pradziejowych położonych na pograniczu Grzędy Sokalskiej i Roztocza Tomaszowskiego, obejmujących tereny południowo-wschodniej Lubelszczyzny, usytuowanych pojedynczo lub w niewielkich skupiskach i łączonych z młodszą epoką kamienia lub wczesną epoką brązu (prawdopodobnie kulturą ceramiki sznurowej).

Usytuowanie i opis

Kurhan jest położony w północno-zachodniej części wsi Rzeczyca, na kulminacji garbu terenowego tworząc punkt wysokościowy 232.90 m n.p.m., około 500 m na północ w linii prostej od szosy Hubinek – Ulhówek. Stanowisko znajduje się w granicach administracyjnych wsi Rzeczyca, na gruntach ornych SHR o nazwie Podlodów.

Opis stanowiska: Kurhan jest zachowany w stanie szczątkowym. Jego wysokość wynosi ok. 0,30-0,40 m, natomiast średnica ok.40 m. Kopiec odznacza się na powierzchni ciemniejszym zabarwieniem ziemi. Na jego terenie i w bliskim sąsiedztwie nie występują zabytki ruchome. Obiekt jest obecnie nieużytkiem, wyłączonym z prac polowych.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w 1988 r. w trakcie badań powierzchniowych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski. Wówczas  nasyp kopca zachowany był dobrze, do wysokości ok. 2-3 m i średnicy ok. 30 m, odznaczający się w terenie intensywnym, ciemnym zabarwieniem. Na powierzchni obiektu oraz w jego bliskim sąsiedztwie nie zarejestrowano zabytków ruchomych. Zauważono również, że orka niszczy zabytkową substancję zabytku. Ze względu na konieczność ochrony i zabezpieczenia  kurhanu przed dalszym niszczeniem ,w 1993 roku został wpisany do rejestru zabytków. W kolejnych latach nastąpiło jednak dalsze, szybkie niszczenie obiektu na skutek intensywnej orki. Obecnie kurhan jest wyłączony z upraw rolnych i pozostawiony jako nieużytek.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Badania powierzchniowe Archeologicznego Zdjęcia Polski na stanowisku przeprowadzili w 1987 r. Urszula Kurzątkowska, Wojciech Mazurek i Anna Greguła.

Stanowisko nie było badane wykopaliskowo.

Zabytek dostępny dla zwiedzających.