cmentarzysko, st. 3 - Zabytek.pl

cmentarzysko, st. 3

Pobołowice

woj. lubelskie, pow. chełmski, gm. Żmudź

Cmentarzysko kurhanowe jest częścią dużego kompleksu cmentarzysk położonych na terenie Pobołowic.

Stanowi cenne źródło do poznania obrządku pogrzebowego z okresu wczesnego średniowiecza.

Usytuowanie i opis

Cmentarzysko kurhanowe znajduje się  na terenie lasu Państwowego Gospodarstwa Leśnego, wchodzącego w sklad Lasów Państwowych Nadleśnictwa Chełm, około 600 m na południowy zachód od gajówki  Pobołowice. Jest położone w obrębie uroczyska „Majdan Czerniejowski”, na stoku doliny rzeki Krzywulki,  w  odległości ok. 30 m na zachód od drogi z Pobołowic do Andrzejowa, ok. 600 m na północny wschód  od szosy Chełm-Hrubieszów.

Opis stanowiska: Cmentarzysko liczy 2 ziemne kopce o różnym stanie zachowania. Pierwszy z nich jest zniszczony wkopem w centralnej części nasypu. Średnica częściowo zniszczonego kopca wynosi ok. 15 m, wysokość względna 1,30 m. Drugi kopiec, położony 30 m na północny zachód od pierwszego, jest bardzo dobrze zachowany. Jego średnica u podstawy wynosi 15 m, wysokość względna 1,80 m. Oba kurhany i ich otoczenie porastają intensywnie drzewa liściaste.

Historia

Pierwsze ogólne informacje na temat cmentarzysk kurhanowych w lesie Nadleśnictwa Pobołowice ( w tym stanowiska nr 3) odnotował Stanisław Skibiński na początku lat 60. XX wieku. W wyniku pozytywnej kwerendy Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, cmentarzysko zostało w 1961 roku uznane za zabytek a następnie wpisane do rejestru zabytków woj. lubelskiego. Od tego czasu stan cmentarzyska  nie uległ poważnym zmianom. Jest nieznacznie zniszczony przez korzenie drzew i krzewów, które porastają powierzchnię kurhanów. Jeden z kopców również wkopem, najpewniej rabunkowym.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Badania powierzchniowe w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski wykonał w 1984 roku prowadził Bogusław Okupny i w 1996 r. Andrzej Bronicki. W trakcie badań AZP potwierdzono istnienie cmentarzyska kurhanowego, składającego się z dwóch kopców, przy czym jeden z nich był częściowo uszkodzony, najprawdopodobniej przez wkop rabunkowy.  Na cmentarzysku nie były prowadzone archeologiczne badania wykopaliskowe.

Zabytek dostępny dla zwiedzających.

Oprac. Ewa Prusicka, OT NID Lublin, 13.03.2019 r.