osada, st. 3 - Zabytek.pl

osada, st. 3

osada Kultura pucharów lejowatych (neolit) Wronów

Wronów

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lewin Brzeski - obszar wiejski

Osada wielokulturowa we Wronowie zamieszkiwana przed około 4 tys.lat przez ludność kultury pucharów lejowatych i później przed około 3000 lat przez ludność kultury łużyckiej jest archeologicznym reliktem informującym współczesnych o pradziejach Śląska.

Jest ważnym materialnym źródłem pomnażającym naszą wiedzę o starożytnym osadnictwie na Ziemi Brzeskiej.

Usytuowanie i opis

Obiekt zlokalizowany jest na krawędzi terasy zalewowej Odry, przy zakolu starorzecza, po zachodniej stronie niewielkiego cieku, na rozległej płaszczyźnie pola po północno-wschodniej stronie drogi gruntowej z przysiółka Zawadno do wsi Kopanie. Na działce gruntowej nr 281. Być może w czasach starożytnych i w średniowieczu w/w droga była duktem, którym prowadził szlak handlowy po południowej stronie Odry, od Opola przez grodzisko Wronów - Zawadno do Brzegu i dalej do Wrocławia, przez obszar, który wówczas porośnięty był lasem.

Opis stanowiska: osada położona jest na gruntach ornych rozciągających się na lekko wyniesionej piaszczystej terasie starorzecza Odry. Na podstawie wyników badań w 1975 r. i 1986 r. stwierdzono, że osada była użytkowana w neolicie oraz w późnym okresie epoki brązu i okresie halsztackim. Relikty jam osadniczych i warstwa kulturowa zalegają jeszcze pod obecnym humusem ornym, a artefakty archeologiczne głównie w postaci fragmentów naczyń glinianych oraz krzemieni zostały odkryte na powierzchni pól.

Historia

Stanowisko zostało odkryte w toku badań powierzchniowych w 1975 r. prowadzonych przez Studenckie Koło Naukowe Archeologów przy Katedrze Archeologii Uniwersytetu Wrocławskiego pod kierunkiem mgr. Jana Burdukiewicza. Stanowisko zostało zweryfikowane w 1986 r. podczas badań powierzchniowych wykonywanych w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski przez Piotra Kubowa z Muzeum Piastów Śląskich w Brzegu. Rozpoznanie powierzchniowe pozwala na określenie chronologii obiektu na młodszą epokę kamienia (neolit) oraz na koniec epoki brązu - okres halsztacki.

Stan i wyniki badań archeologicznych

Stanowisko archeologiczne - osada, zostało odkryte w 1975 r. przez studentów Studenckiego Koła Naukowego Archeologów Katedry Archeologii we Wrocławiu pod kierunkiem mgr. J. Burdukiewicza. Znaleźli oni kilkanaście fragmentów ceramiki oraz kilkanaście zabytków krzemiennych, które datowane zostały na neolit. W 1986 r. w ramach badań AZP powierzchniową penetrację pól przeprowadził P. Kubów. Znalazł on kilkadziesiąt fragmentów naczyń glinianych, które prof. Stanisław Pazda datował na przełom epoki brązu i epoki żelaza - czas trwania ludności kultury łużyckiej. Stanowisko niszczone jest głęboką orką.

Stanowisko położone jest na gruntach prywatnych. Teren ogólnie dostępny.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 25.02.2020 r.