dzwonnica - Zabytek.pl

dzwonnica

dzwonnica koniec XVIII w. Młyny

Młyny, 67

woj. podkarpackie, pow. jarosławski, gm. Radymno

Dzwonnica jest elementem zespołu cerkwi pw. MB Pokrow, stanowiącym reprezentatywny przykład drewnianej architektury sakralnej regionu.

Historia obiektu

Budynek dzwonnicy cerkiewnej w Młynach powstał zapewne ok. 1733 r., kiedy to przebudowano świątynię. Prawdopodobnie jeszcze w XIX w. zmieniono pokrycie dzwonnicy z gontowego na blachę płaską.

W l. 2002-2006 przeprowadzono kompleksowe prace konserwatorskie.

Opis obiektu

Dzwonnica położona jest na terenie zespołu cerkiewnego, usytuowanego w pd.-zach. części wsi, ok. 200 m od zabudowań i 500 m od drogi Radymno – Korczowa, na niewielkim wypiętrzeniu terenu, po pn. stronie budynku cerkwi. Wybudowana na rzucie kwadratu, jako dwukondygnacyjna, lekko zwężająca się ku górze, przykryta dachem namiotowym z niedużą, baniastą sygnaturką na szczycie. Elewacje, wtórnie opracowane, szalowane są pionowo deskami z listwowaniem, przeprute na piętrze oknami przesłoniętymi żaluzjowymi okienicami. Dzwonnicę wybudowano z drewna, w konstrukcji słupowej, dach pokryty jest blachą.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny z zewnątrz.

Autor noty: opr. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 05-02-2024 r.