cerkiew greckokatolicka, ob. kościół rzymskokatolicki filialny pw. Matki Boskiej Pocieszenia - Zabytek.pl

cerkiew greckokatolicka, ob. kościół rzymskokatolicki filialny pw. Matki Boskiej Pocieszenia

cerkiew 1733 r. Młyny

Młyny, 67

woj. podkarpackie, pow. jarosławski, gm. Radymno

Budynek cerkwi pw. MB Pokrow stanowi reprezentatywny przykład drewnianej architektury sakralnej regionu. Cerkiew dwudzielna z kopułą pośrodku, usytuowana w zespole sakralnym na skraju wsi, w krajobrazie otwartym, jest jego wartościowym elementem.

Historia obiektu

Tradycja podaje, iż cerkiew powstała w XVII w., pierwotnie w centrum miasteczka Dropaty, skąd została przeciągnięta na obecne miejsce po zniszczeniu miejscowości przez Tatarów w czasie najazdu w 1672 r. W 1733 r. cerkiew remontowano, podniesiono wysokość ścian a wnętrze doświetlono nowymi, większymi oknami. Obecny wygląd świątynia zawdzięcza przebudowie z XIX w. Przedłużono nawę od zach., wzniesiono kopułę na wysokim tamburze i dobudowano zakrystię, prawdopodobnie także wtedy wybudowano bramkę z ogrodzeniem. Remonty przeprowadzono także w 1902 i 1916 r. oraz w l. 70. XX w. W l. 2002–2006 przeprowadzono kompleksowe prace konserwatorskie.

Opis obiektu

Cerkiew usytuowana jest w pd.-zach. części wsi, ok. 200 m od zabudowań i 500 m. od drogi Radymno – Korczowa, na niewielkim wypiętrzeniu terenu, wydzielonym współczesnym, drewnianym płotem na wysokim, kamiennym podmurowaniu o owalnym obrysie.

Cerkiew orientowana, dwudzielna, złożona jest z nawy na rzucie wydłużonego prostokąta, przylegającego do niej od wsch. kwadratowego prezbiterium z niedużą zakrystią od pd. oraz z niewielkim, prostokątnym przedsionkiem od zach. Na bryłę cerkwi składa się prostopadłościenna, przykryta dachem dwuspadowym nawa, nieco niższe prezbiterium z dachem dwuspadowym oraz niski przedsionek z dwuspadowym zadaszeniem i zakrystia z dachem pulpitowym, który obiega świątynię w postaci sobót wspartych na rysiach. Dominantę bryły stanowi kopuła założona pośrodku nawy na ośmiobocznym tamburze, przykryta dachem namiotowym, zwieńczona baniastą sygnaturką z krzyżem. Cerkiew wzniesiono z drewna w konstrukcji zrębowej, przedsionek w konstrukcji słupowej, dachy pokryte są blachą płaską. Krótsze elewacje rozplanowano jako jednoosiowe, dłuższe czteroosiowe, o zróżnicowanej wysokości, z trzema dużymi, prostokątnymi, zamkniętymi łukiem odcinkowym oknami w nawie i jednym oknem w tamburze kopuły, oraz mniejszym, prostokątnym w prezbiterium. Ściany z zewnątrz oszalowane, z listwowaniem. Wewnątrz świątyni zachowało się bogate wyposażenie, m.in.: ikonostas z przeł. XVII i XVIII w. i ołtarze boczne z XVII w. a w nawie polichromia z XIX-X w.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt dostępny z zewnątrz, wnętrze dostępne po uzgodnieniu telefonicznym z parafią.

Autor noty: opr. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 05-02-2024 r.