ratusz - Zabytek.pl

Radków, Rynek 1

woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Radków - miasto

Renesansowy ratusz w Radkowie zachował dobrej jakości detal architektoniczny.Jest przykładem nowożytnej siedziby władz miejskich z ziemiach Korony Czeskiej.

Historia

Radkowski ratusz wzmiankowany po raz pierwszy w 1534 r. Obecny wzniesiony w trakcie odbudowy miasta po wielkim pożarze miasta z 1545 r. To najstarsza, południowa część budynku, dwutraktowa, na planie litery L. Następnie ratusz rozbudowany w latach 1609–1628 w kierunku północnym, wg daty na portalu i wzmianki źródłowej o wieży. Wieża ta zbudowana w osi wschodniej części ratusza. Wykonany też nowy wystrój elewacji złożony z wyeksponowanych na tle sgraffita fascjowych obramień okiennych i dwóch manierystycznych portali w elewacji wschodniej. Ratusz niszczony w pożarach w latach 1645 i 1738. Odbudowany i stosunkowo niska wieża nakryta dachem namiotowym. Następnie, w 1750 r. ratusz rozbudowany w stylu dojrzałego baroku i ukształtowana obecna bryła budynku z dachem mansardowym oraz z lustrzanymi schodami. Wykonany nowy wystrój elewacji złożony z artykulacji, (sieć podziałów) oraz z narożnego, przemiennego pseudoboniowania wieży. Kolejna renowacja ratusza przeprowadzona w r. 1852 w stylu nerenesansu opartego na wzorach włoskich. Wówczas podwyższona wieża i zwieńczona tarasem widokowym z balustradą w formie attyki oraz nadbudowy, także z podobną attyką. Wykonany też neoklasycystyczny portal w elewacji południowej. Ostatnia przebudowa ratusza w latach 1882–1885, kiedy to wykonany obecny wystrój elewacji w stylu historyzmu z elementami neorenesansu i tudorowskiego neogotyku. Wieża nakryta nowym, ostrosłupowym hełmem w typie hełmów kościelnych z 3 ćw. XIX w. Zmienione pokrycie dachu z gontowego na łupkowe.

Opis

Ratusz usytuowany asymetrycznie na rynku, murowany z kamienia i cegły, tynkowany. Trzytraktowy, trzykondygnacjowy, nakryty spłaszczonym dachem mansardowym. Elewacja frontowa, południowa, z narożnymi przyporami i schodami lustrzanymi oraz z głównym neoklasycystyczny portalem. We wschodnią część budynku centralnie wbudowany trzon wieży. W elewacji wschodniej, po obu stronach wieży umieszczone: manierystyczny bogaty portal forteczny z 1608 r., z bogatym zwieńczeniem z ornamentem okuciowym oraz późnobarokowy portal z kamiennych ciosów z kluczem. Wszystkie elewacje ratusza zwieńczone profilowanym gzymsem koronującym. W elewacji frontowej, południowej obramienia okien przyziemia renesansowe, kamienne, sfazowane. We wszystkich elewacjach okna piętra fascjowe, z gzymsami nadokiennymi, a okna II listwowe. Wnętrza w przyziemiu ratusza nakryte sklepieniem kolebkowym z lunetami oraz stropami w układzie sklepienia wielopolowego.

Zabytek dostępny przez cały rok

Oprac. Iwona Rybka-Ceglecka, OT NID we Wrocławiu, 20.06.2016 r.