dwór - Zabytek.pl

Szczepankowo, 10

woj. podlaskie, pow. łomżyński, gm. Śniadowo

Dwór w Szczepankowie, dwór został wybudowany w latach 1825 - 38 dla Józefy z Bykowskich i Ottona Henryka Milberga, jej męża.

Wcześniej majątek należał do Antoniego Bykowskiego, ojca Józefy, który zakupił ją od Stanisława Skarżyńskiego, ten zaś dzierżawił go od rządu pruskiego. Od XII wieku do końca XVIII wieku ziemie należały do benedyktynów płockich. Po Milbergu- generale brygady Wojska Polskiego, dwór przeszedł na jego syna Władysława. W 1882 roku majątek jako wiano córki Władysława przeszedł w posiadanie rodziny Jana Grabińskiego. Taki stan rzeczy utrzymał się aż do wybuchu II Wojny Światowej. Po zakończeniu działań wojennych we dworze ulokowano Wiejski Dom Towarowy. Obecnie opuszczony, nieznacznie zniszczony.

ciekawepodlasie.pl

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Łukasz .