budynek gospodarczy - Zabytek.pl

budynek gospodarczy

budynek gospodarczy 1. poł. XIX w. Otmice

Otmice, Klonowa 8

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Izbicko

Przedmiotowy budynek gospodarczy jest częścią zespołu folwarcznego w Otmicach, który należy do najstarszych elementów dawnej zabudowy wsi.

Historia

Ukształtowanie się zabudowy folwarcznej założenia w Otmicach przypisuje się cystersom z Jemielnicy, których działalność na tym terenie sięga początków XIV w. Przedmiotowy zespół folwarczny założony został w 2 poł. XVIII w., a jego zabudowania zostały przeznaczone na schronienie oraz hodowlę owiec. Jak podaje J.G. Knie w 1845 r. ich hodowla obejmowała 500 sztuk. W końcu wieku XIX hodowla wzrosła trzykrotnie. W latach 1799 – 1945, gdy Otmice trafiły w ręce zamożnego rodu von Strachwitz, budynki zespołu przekształcono i dostosowano do aktualnych potrzeb gospodarczych. W wieku XX, gdy hodowla owiec przestała być opłacalna budynki przystosowano do hodowli bydła. Po 1945 r.  folwark w Otmicach przejął Skarb Państwa. Ówczesne władze na terenie zespołu folwarcznego założyły spółdzielnię rolniczą, a następnie PGR. W latach 90. XX w., zespół folwarczny został rozparcelowany między prywatnych właścicieli.

Budynek gospodarczy w Otmicach współtworzy kompozycję historycznego zespołu folwarcznego, posiadając jednocześnie indywidualne walory architektoniczne. Został on ściśle zaprojektowany, by spełniać wymogi pozwalające na hodowlę zwierząt. Jego ściany szczytowe ustawiono w kierunku północy i południa, a okna od wschodu i zachodu. Takie rozplanowanie budynku stanowiło ochronę przed chłodem w zimie oraz przed wysoką temperaturą w lecie. Ponadto współtworzy on zachodnią pierzeję zespołu o określonej kompozycji, która uchodziła za łatwą do powiększania oraz dającą odpowiednie dla zabudowy gospodarczej długie pierzeje.

Opis

Budynek gospodarczy usytuowany został we wschodniej pierzei podwórza folwarcznego. Murowany z kamienia wapiennego i cegły, wzniesiony jest na planie wydłużonego prostokąta, wzdłuż osi pn.-pd. Jest to obiekt parterowy, niepodpiwniczony, zwieńczony dachem dwuspadowym, pokrytym dachówką ceramiczną, uzupełnioną wtórnie dachówką cementową w dolnych partiach połaci dachu po stronie wschodniej i zachodniej. Mury zewnętrzne i wewnętrzne są otynkowane. Elewacja północna posiada dwa duże, prostokątne otwory wjazdowe o deskowanych wrotach, ponad którymi mieści się wejście na poddasze. Wnętrze poddasza jest jednoprzestrzenne z otwartą więźbą dachową.

Obiekt dostępny z zewnątrz.

Oprac. Katarzyna Latocha, OT NID w Opolu, 06.12.2021 r.