zabudowania folwarczne - Zabytek.pl

zabudowania folwarczne

budynek gospodarczy 1. poł. XIX w. Otmice

Otmice, Klonowa 8

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Izbicko

Zespół folwarczny w Otmicach jest świadectwem dawnej tradycji budownictwa wiejskiego na tym terenie.

Zachował czytelną kompozycję przestrzenną, składającą się z trzech budynków wzniesionych wokół podwórza gospodarczego o kształcie litery „U”, tj. obory, wozowni i spichlerza oraz budynku gospodarczego.

Historia

Ukształtowanie się zabudowy folwarcznej założenia w Otmicach przypisuje się cystersom z Jemielnicy, których działalność na tym terenie sięga początków XIV w. Przedmiotowy zespół folwarczny założony został w 2 poł. XVIII w., a jego zabudowania zostały przeznaczone na schronienie oraz hodowlę owiec. Jak podaje J.G. Knie w 1845 r. ich hodowla obejmowała 500 sztuk. W końcu wieku XIX hodowla wzrosła trzykrotnie. W latach 1799 – 1945, gdy Otmice trafiły w ręce zamożnego rodu von Strachwitz, budynki zespołu przekształcono i dostosowano do aktualnych potrzeb gospodarczych. W wieku XX, gdy hodowla owiec przestała być opłacalna budynki przystosowano do hodowli bydła. Po 1945 r.  folwark w Otmicach przejął Skarb Państwa. Ówczesne władze na terenie zespołu folwarcznego założyły spółdzielnię rolniczą, a następnie PGR. W latach 90. XX w., zespół folwarczny został rozparcelowany między prywatnych właścicieli.

Opis

Przedmiotowy folwark usytuowany jest w środkowej części dzisiejszego obszaru wsi. Zachowana do dziś pierwotna zabudowa folwarczna składa się z trzech budynków, skupionych na pow. ok. 0,72 ha, której od południa towarzyszy budynek d. rządcówki. Zespół rozlokowany został na planie podkowy z wewnętrznym prostokątnym dziedzińcem. Po zachodniej stronie zespołu, wzdłuż dłuższego boku usytuowany jest budynek gospodarczy. Północną pierzeję podwórza folwarcznego tworzy d. wozownia ze spichlerzem. Z kolei po stronie wschodniej znajduje się d. budynek obory. Podwórze folwarczne rozmieszczono na planie prostokąta, które uchodziło za łatwe do powiększania oraz dające odpowiednie dla zabudowy gospodarczej długie pierzeje. Przedmiotowe zabudowania gospodarcze tworzą dwie grupy: pierwsza obejmuje d. pomieszczenia na inwentarz żywy i narzędzia, druga – miejsce, w którym gromadzono zbiory.

Dostępność. Zespół dostępny z zewnątrz.

Oprac. Katarzyna Latocha, OT NID w Opolu, 06.12.2021 r.