kościół parafialny pw. św. Mikołaja - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Mikołaja

kościół XV w. Wilków

Wilków, Wrocławska 9

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Wilków

Położona nad rzeką Widawą osada Wilchow pierwszy raz wzmiankowana była w dokumencie z roku 1290, jako własność rycerza Guntera Bibersteina.

Z tym nazwiskiem można wiązać późniejszą nazwę wsi, pod koniec XV w. określanej mianem Bebyrstein allodium – Wieś Bibersteina. Również rok 1290 przynosi pierwszą informację na temat kościoła w Wilkowie, zbudowanego gdzieś na przełomie XIII i XIV w. z cegły i kamieni polnych.

Gotycka świątynia poddawana była licznym przebudowom i modyfikacjom. Do roku 1501 trwała jej rozbudowa (z tego okresu pochodzi zakrystia), a w 1564 r. Powstała drewniana wieża kościelna. W 1702 r. Przebudowano ją lub wybudowano na nowo. Po roku 1721 zasklepiono wnętrze, a w latach 1829-30 i 1932 odnawiano kościół. Rok 1945 przyniósł zniszczenie obiektu, który odbudowano dopiero w roku 1958, przedłużając go znacznie w kierunku zachodnim. Było to możliwe w wyniku nieodbudowania drewnianej wieży kościelnej.

Od roku 1958 kościół św. Mikołaja w Wilkowie jest świątynią parafialną. Wcześniej stanowił filię Parafii p.w. św. Apostołów Piotra i Pawła w Namysłowie.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .