Wilków, Parkowa 1

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Wilków

Majątek Wilków Dolny jest najlepiej zachowanym do dnia dzisiejszego budynkiem rezydencjonalnym Wilkowa.

Okazały pałac rodziny Goldertów otoczony jest rozległym parkiem (figurującym w rejestrze zabytków), a idąc w stronę dworca mijamy budynki mieszkalne, zajmowane niegdyś przez pracujące w majątku rodziny Heinzelmannów, Sowartów, Jaschke i Wiesnerów. W 1945 r. opuszczony pałac zajęli przesiedleńcy ze Lwowa. Fotografując zabytek spotkaliśmy jednego z nich, mieszkającą po sąsiedzku panią, która pokrótce przedstawiła nam powojenną historię obiektu, wykorzystywanego jako budynek mieszkalny, ale i jako przedszkole.

Obecnie budynek stoi opuszczony, ale na szczęście posiada nowy dach i doglądany jest przez mieszkających we wsi właścicieli.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .