kościół parafialny pw. Świętego Krzyża, Kopice

kościół parafialny pw. Świętego Krzyża

Kopice

data nieznana
photo

Kościół parafialny pw. Podwyższenia Krzyża Świętego, wzniesiony w latach 1802-1822 w stylu neoklasycystycznym. Obiekt jednonawowy, przekryty dachem dwyspadowym. Na osi głównej wieża czworoboczna kryta dachem namiotowym. Wejście główne akcentowane portalem kolumnowym, zwieńczonym tympanonem trójkątnym. Elewacje tynkowane, we fragmentach boniowane.

Kościół p.w. Podwyższenia Krzyża Świętego w Kopicach był już wzmiankowany 1580 roku, wtedy należał do wyznania ewangelików. Dopiero 1627 roku został rekatolicyzowany, zaś w 1801 roku ówczesna budowla kościoła został rozebrany (prawdopodobnie była drewniana). Teraźniejsza bryła to efekt budowy z lat 1802-1822. Konsekracji kościoła dokonał 17 października 1822 r. Biskup Wrocławski Emmanuel von Schimonsky (1752-1832). Po wojnie kościół został przemianowany z p.w. Świętej Jadwigi Ślaskiej, na p.w. Podwyższeni Krzyża Świętego.

Obiekt uzupełniony przez użytkownika Maciej Mischok.

• Chronologia: data nieznana