dzwonnica - Zabytek.pl

Żuków

woj. mazowieckie, pow. grodziski, gm. Grodzisk Mazowiecki - obszar wiejski

Dzwonnica przy kościele parafialnym stanowi ważny elementem mazowieckiego drewnianego budownictwa sakralnego.

Jest przykładem barokowej architektury drewnianej powstałej w 2 poł.. XVII w.

Usytuowanie i opis

Kościół usytuowany jest po południowej stronie szosy biegnącej przez wieś (kalenicą do niej), w zachodniej części osady. W północno-zachodniej części cmentarza przykościelnego usytuowana została drewniana dzwonnica. Zwrócona fasadą w kierunku wschodnim.

Postawiona została w konstrukcji słupowej, wzmocnionej ryglami i zastrzałami, z zewnątrz oszalowana pionowymi deskami, z olistwowaniem. Zbudowana została na rzucie kwadratu o boku 2,6 m. Jest jednokondygnacyjna. W górnej części, w każdej ścianie, znajdują się po dwa otwory dzwonowe w kształcie półkola, zamknięte drewnianą żaluzją. Ściany nakryte są namiotowym dachem, krytym blachą, zwieńczonym sterczyną z żelaznym krzyżem.

Historia

Wieś powstała na przełomie XII i XIII w. i już w XIII w. erygowano tu parafię. Należy sądzić, że wraz z parafią powstał tu pierwszy kościół. W 2. poł. XV w. wieś należała do książąt mazowieckich. W 1520 r. książęta Janusz III i Stanisław erygowali parafię i wtedy wystawiono drugi kościół pw. Najświętszej Marii Panny. Stał on w innym miejscu, za rzeką, dziś w tym miejscu stoi krzyż otoczony płotkiem.

Obecny kościół powstał w latach 1676-1677, kiedy proboszczem był ks. Mateusz Jacek Górzyński. Obok niego w 2 poł. XVII w. dobudowano drewnianą dzwonnicę, która remontowana była w wieku XIX.

Obiekt dostępny podczas mszy oraz po uprzednim umówieniu się z proboszczem parafii.

oprac. Jerzy Szałygin, OT NID w Warszawie, 19-09-2018 r.