pozostałości parku - Zabytek.pl

pozostałości parku

park XIX w. Sielec

Sielec

woj. podkarpackie, pow. ropczycko-sędziszowski, gm. Iwierzyce

Pozostałości parku są jednym z elementów zespołu dworskiego w Sielcu.Jest to przykład skromnej siedziby szlacheckiej.

Stanowi ważny element krajobrazu kulturowego wsi.

Historia

Zespół dworski w Sielcu istniał już w XVII w., jako fortalicjum z budynkiem głównym posadowionym na ziemnych fortyfikacjach bastejowych.

Obecny dwór w Sielcu wybudowany został w l. 40. XIX w. na miejscu wcześniejszego obiektu, dla Franciszka Ksawerego Preka, właściciela miejscowości w l. 1842-1863.

W k. XIX w. i w pocz. XX w. właścicielką dworu była Zofia Nowińska a następnie jej córka Janina Tałasiewicz. Przed 1939 r. dwór nieznacznie przebudowano i rozbudowano, powiększono o boczne skrzydło od strony pd.

W 1940 r. dwór został spalony, po wojnie odbudowany z przeznaczeniem na siedzibę spółdzielni gminnej i szkołę. W l. 80. XX w. przeprowadzono remont elewacji. Obecnie mieści szkołę podstawową.

Opis

Zespół dworski położony jest w południowej części wsi, wśród zabudowy wiejskiej, po wsch. stronie lokalnej drogi relacji Sędziszów Małopolski - Iwierzyce.

Ogród zachował się w postaci swobodnie rozplanowanych, półnaturalnych grup drzew i krzewów w pn.-zach. części działki, nieco zaśmiecają go współczesne nasadzenia.

Fortyfikacje ziemne

Czytelne są obecnie w postaci platformy zbliżonej obrysem do prostokąta, częściowo zniwelowanej w pd. części, zapewne przy okazji przedwojennej rozbudowy.

Dostępność. Obiekt dostępny z zewnątrz. Szkoła podstawowa.

Oprac. Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 05.08.2019 r.