2 mogiły żołnierskie - Zabytek.pl

2 mogiły żołnierskie

data nieznana Góra Świętej Anny

Góra Świętej Anny

woj. opolskie, pow. strzelecki, gm. Leśnica - obszar wiejski

Zbiorowa mogiła żołnieży niemieckich poległych podczas II wojny światowej.

Historia

Na cmentarzu przy kościele pw. św. Anny na Górze Świętej Anny – Pomniku Historii znajduje się mogiła zbiorowa żołnierzy niemieckich z czasów II wojny światowej. W 1989 r. mogiłę wpisano do rejestru zabytków województwa opolskiego. W momencie wpisu, były to dwie mogiły położone w jednym rzędzie, o wielkości 150 cm x 250 cm każda, obramowane niską obramówką. Na każdej z mogił znajdował się drewniany krzyż z postacią ukrzyżowanego Jezusa Chrystusa i tabliczką z inskrypcją: „ ŚP / ŻOŁNIERZE / RIP.

Opis

Mogiła żołnierzy niemieckich znajduje się na cmentarzu wyznaniowym nieopodal klasztoru na Górze Świetej Anny. Zlokalizowana jest w głębi cmentarza – schodkami w dół, po lewej stronie. W 1989 r., w momencie wpisu do rejestru zabytków województwa opolskiego, były to dwie, osobne  mogiły. W latach współczesnych postawiono nowy nagrobek i żołnierzy ekshumowano do jednej, wspólnej mogiły. Na płycie nagrobnej znajduje się nastepująca, dwujęzyczna nskrypcja (w języku polskim i niemieckim): „MASSENGRAB / UNBEKANNTER / DEUTSCHER SOLDATEN / ZBIOROWA MOGIŁA  / NIEZNANYCH / ŻOŁNIERZY NIEMIECKICH / ERRICHTET MIT SPENDEN / DER AGMO E.V.BONN”.

Oprac. Joanna Banik, OT NID w Opolu, 23.04.2019 r.

Rodzaj: