kościół parafialny pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny

kościół 1908 r. Grabowo

Grabowo, 30

woj. mazowieckie, pow. przasnyski, gm. Przasnysz

Zespół kościoła parafialnego stanowi znakomity przykład mazowieckiego drewnianego budownictwa sakralnego powstałego na początku XX w.

z drewnianą, wolnostojącą dzwonnicą, otoczonego kamiennym murem z pocz. XX w. Najstarszym elementem zespołu jest murowana kapliczka powstała na przełomie XVIII i XIX w. upamiętniająca miejsce kultu.

Historia

Święte Miejsce zwane dawniej Bartnym Borkiem to według legendy miejsce objawień Matki Bożej w koronie lipy, gromadzące liczne pielgrzymki. Na pamiątkę objawienia już od XVIII w. istniała tu drewniana kaplica, a obok niej biło cudowne leczące choroby źródełko upamiętnione wymurowaną na przełomie XVIII i XIX w. kapliczką. Obecny kościół powstał w 1908 r. z przebudowy kolejnej niewielkiej drewnianej kaplicy pochodzącej z pocz. XIX w. W tym samym roku – 12 września biskup Antoni Julian Nowowiejski erygował parafię, wydzielając jej teren z parafii przasnyskiej i płoniawskiej. Nazwę wsi zmieniono naówczas na Święte Miejsce. W trakcie I wojny światowej kościół został nieznacznie uszkodzony. Obecny stan uzyskał wskutek rozbudowy w 1950 r. (dobudowa prezbiterium i kaplic). W parafii w ciągu roku odbywają się trzy odpusty: na Św. Stanisława, na Zielone Świątki (największy, na który przybywa najliczniejsza grupa pielgrzymów z sąsiednich parafii) i w dzień Matki Boskiej Siewnej.

Opis

Zespół kościelny usytuowany jest przy skrzyżowaniu dróg – stoi po południowej stronie szosy z Przasnysza do Drążdżewa i zachodniej z Grabowa do Starej Krępy - na prostokątnej parceli ogrodzonej wykonanym z polnego kamienia nieotynkowanym murem ograniczającym teren przykościelny (z wejściami z trzech stron).

Wokół kościoła, od strony zachodniej i południowej (poza kamiennym ogrodzeniem) na polanie usytuowane są murowane z polnego kamienia stacje drogi krzyżowej oraz dwa pomniki: papieża Św. Jana Pawła II i kardynała Aleksandra Kakowskiego.

Kościół jest orientowany, wybudowany został z drewna, w konstrukcji zrębowej, ze ścianami oszalowanymi pionowymi deskami, z oblistwowaniem. Świątynia jest jednonawowa, orientowana, zbudowana na planie krzyża łacińskiego. Prezbiterium pięcioboczne, wyodrębnione zewnętrznie z nawy. Kaplice boczne dostawione do ścian prezbiterium od północy i południa, rozplanowane na rzucie prostokąta. Blaszany dach dwukalenicowy, z ośmioboczną wieżyczką na sygnaturkę zwieńczoną hełmem cebulastym z latarnią i krzyżem usytuowaną w pobliżu nawy. Wnętrze nakryte pozornym sklepieniem kolebkowym, ozdobnie oszalowane deskami i obite boazerią. Chór muzyczny w nawie (od strony zachodniej) wsparty na dwóch słupach z neobarokowym prospektem organowym. W neobarokowym ołtarzu głównym słynący łaskami obraz Matki Boskiej Częstochowskiej (tzw. MB Bartnicka) i Św. Stanisława, pochodzące z XVIII w. Ołtarze boczne Matki Boskiej Różańcowej i Serca Jezusowego. Ambona jest również neobarokowa i pochodzi z końca XIX w.

Z tego samego okresu pochodzi usytuowana na zachód od kościoła dwukondygnacyjna, rozplanowana na rzucie kwadratu, drewniana dzwonnica wykonana w konstrukcji słupowo-ryglowej, oszalowana deskami, z rozbudowanym słupowym zadaszeniem, zwieńczona również hełmem cebulastym z latarnią i krzyżem, pokryta blachą.

Zespół dopełniony jest niską, murowaną kapliczką w formie rotundy powstałą w XVIII w. wzniesioną według tradycji w miejscu objawień Matki Bożej.

Obiekt dostępny podczas mszy oraz po uprzednim umówieniu się z proboszczem parafii w Świętym Miejscu.

Oprac. Jerzy Szałygin, OT NID w Warszawie, 07-12-2017 r.