kościół pw. św. Wawrzyńca - Zabytek.pl

kościół pw. św. Wawrzyńca

kościół XIV w. Dziwiszów

Dziwiszów

woj. dolnośląskie, pow. jeleniogórski, gm. Jeżów Sudecki

Gotycki kościół w otoczeniu starego cmentarza.

Opis

Dziwiszów jest położony w Górach Kaczawskich, 15 km na pn.-wsch. od Jeleniej Góry, przy drodze 365 w kierunku na Świerzawę. Malowniczo położony kościół znajduje się w centrum wsi, na łagodnym wzniesieniu. Pierwsza wzmianka o kościele w Dziwiszowie pochodzi z 1399 r. Obecny, gotycki, został wzniesiony w 1. poł. XIV w. Został przebudowany w XVIII w. Remonty przechodził na pocz. XX w. i w latach 1980-1981. Stanowił parafię ewangelicką od poł. XVI w. do 1945 r. Świątynia jednonawowa z dwuprzęsłowym, oskarpowanym prezbiterium nakrytym sklepieniem krzyżowo-żebrowym. Nawa kryta drewnianym stropem. Od zach. do kościoła przylega wieża na planie kwadratu, zwieńczona barokowym hełmem z latarnią. Sklepienia prezbiterium posiada rzeźbione zworniki, z głową Chrystusa i tarczą herbową. Środkowe wsporniki żeber przedstawiają młodzieńca z laską i brodatego męża. W prezbiterium i nawie znajdują się bogato profilowane ostrołuczne portale. Za ołtarzem zachował się fragment polichromii figuralnej datowanej na  1. poł. XV w. Do prezbiterium od pn. przylega zakrystia, w której znajduje się (obecnie zamalowana) polichromia z przedstawieniem św. Wawrzyńca. Dachy kościoła pobite są blachą. Na wyposażenie kościoła składa się barokowy ołtarz główny z 1. poł. XVII w. oraz ambona i prospekt organowy z 2. poł. XVIII w. Kościół otacza stary cmentarz, założony w XIV w., powiększony w kier. pn.-zach. w 2. poł. XIX w., zamknięty kamiennym murem z bramą z XVI w., chroniony indywidualnym wpisem do rejestru zabytków.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 04.04.2016 r.