park - Zabytek.pl

Białowody, 38

woj. lubelskie, pow. hrubieszowski, gm. Uchanie

Przykład niewielkiego parku założonego w kon.XIX w.przy dworku architekta-amatora Stanisława Czachórskiego, zapewne wg projektu jego brata, malarza Władysława Czachórskiego.

Historia

Udokumentowana źródłowo historia wsi Białowody sięga zaledwie pocz. XIX w., choć jej geneza jest zapewne wcześniejsza. Ta niewielka wieś wchodziła w skład dóbr Hołużne należących do Ignacego Pawłowskiego oraz Feliksa Radziejowskiego, od których obie części odkupił w 1806 r. Jan Mikołaj Wilczopolski. Dobra były dzierżawione i wielokrotnie zmieniały właścicieli. W 1862 r. wydzielone z nich Białowody zakupił Antoni Domański, a następnie w 1888 r. Józef Wołowski. W 1897 r. właścicielem został ziemianin, architekt-amator Stanisław Czachórski, który wg własnego projektu przebudował istniejący tu dworek i przekomponował niewielki park pochodzący z XVIII/XIX w. W projektowaniu parku miał zapewne swój udział  brat Stanisława, sławny malarz Władysław Czachórski, którego pasją było projektowanie parków, co czynił także na potrzeby okolicznych ziemian.

Po śmierci Stanisława Czachórskiego w 1904 r. jego żona Jadwiga z Grotthusów Czachórska w dworku w Białowodach przechowywała część obrazów malarza Władysława Czachórskiego. Jeszcze przed śmiercią (w 1925 r.) przekazała majątek Białowody bratu Gustawowi Grotthusowi.

Po II wojnie światowej, do lat 80. XX w., dwór wraz z parkiem użytkowała szkoła podstawowa, następnie osoby prywatne. Drzewostan parku zachował się w stosunkowo dobrym stanie, z ubytkami spowodowanymi naturalnym starzeniem się. Ze względu na brak systematycznych prac pielęgnacyjnych i liczne podrosty słabo czytelna pozostaje pierwotna kompozycja.

Opis

Zespół dworski położony na wsch. krańcu wsi, rozciąga się po pd.-zach. stronie drogi lokalnej. Park o powierzchni ok. 2,5 ha ma kształt wydłużonego prostokąta, ściętego od pd. zgodnie z linią skręcającej tu drogi. W środkowej części parku usytuowany jest niewielki drewniany dworek, po którego pd.-wsch. stronie znajduje się murowana piwnica. Teren parku jest nieogrodzony, ograniczają go szpalery lipowe i jesionowe. Kompozycja ma charakter nieregularny, swobodny o słabo czytelnym obecnie układzie dróg i alejek. Wyróżniającymi się elementami są altany lipowe z wyprowadzeniami widokowymi w kierunku otaczających pól.

W drzewostanie parku dominuje lipa drobnolistna, jesion wyniosły i grab pospolity. Do pocz. lat 80. XX w. było tu ok. 1000 drzew reprezentowanych przez 20 gatunków. Do rzadszych i starszych gatunków należały: sosna czarna, sosna wejmutka, dąb błotny, dąb szypułkowy stożkowy i modrzew europejski.

Zabytek niedostępny.

oprac. Bożena Stanek-Lebioda, PT NID w Lublinie, 09-11-2020 r.