kaplica grobowa rodziny von Hocke - Zabytek.pl

kaplica grobowa rodziny von Hocke

architektura sakralna 1778 r. Wroniniec

Wroniniec

woj. dolnośląskie, pow. górowski, gm. Niechlów

Kaplica grobowa, mauzoleum rodowe, stanowi cenny przykład XVIII-wiecznej architektury sepulkralnej.

Historia

Kaplica grobowa rodziny von Hocke powstała po 1778 roku. Zbudowana została po śmierci Jana Krzysztofa von Hocke z fundacji jego żony Anny Heleny Maksymiliany z domu von Skrebensky. Obecnie znajduje się w stanie ruiny.

Opis

Kaplica grobowa, pozostająca obecnie w stanie ruiny, usytuowana jest na terenie cmentarza przykościelnego, tuż przy ruinach ewangelickiego kościoła. Wzniesiona została na planie prostokąta o ściętych narożach. Murowana z cegły z użyciem kamienia. Jednoprzestrzenne wnętrze kaplicy pierwotnie sklepione było pseudokopułą. Budowla przykryta była dachem czterospadowym. Do czasów obecnych zachowane są mury obwodowe kaplicy. Ścięte naroża ujęto pilastrami. Na zachodniej elewacji umieszczone zostały trzy płyty nagrobne. Płyta środkowa, Hansa Christopha von Hocke, zm. 1778 roku, posiada formę podwieszonej kotary. Po obu jej bokach umieszczono prostokątne płyty zwieńczone krzyżem, ujętym wolutami, Heinricha von Unruh (zm. 1899 r.) oraz Lonny von Unruh (zm. 1918 r.).

Obiekt dostępny, pozostający w stanie ruiny.

Oprac. Maria Czyszczoń, OT NID we Wrocławiu, 12.12.2017 r.