cmentarz żydowski 1. poł. XIX w. Krzywcza

Krzywcza

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Krzywcza

Cmentarz stanowi materialne świadectwo dziejów Krzywczy i jej żydowskiej społeczności.

Historia

Cmentarz założony został prawdopodobnie w XVIII w. W tym czasie w Krzywczy mieszkało ok. 400 Żydów. Wiadomo, iż w 2 poł. XIX w. posiadali synagogę, dwie szkoły religijne oraz łaźnię. Do gminy żydowskiej należało wówczas 625 osób. Kirkut użytkowany był do II wojny światowej. W sierpniu 1942 r. na terenie cmentarza rozstrzelano kilkunastu Żydów z Krzywczy i okolic Kańczugi. Większość macew została zniszczona, część użyta do budowy fundamentów Szkoły Podstawowej w Krzywczy wzniesionej podczas okupacji.

Opis

Cmentarz położony jest na stoku, na pn. od Rynku, za dawnymi zabudowaniami dworskimi. Granicę cmentarza wyznacza czytelny w terenie okop. Na jego terenie zachowało się kilka macew, które wykazują zły stan zachowania. Spośród istniejących najstarsza pochodzi z 1817 r. Brak jest ogrodzenia i oznakowania obiektu.

Zabytek dostępny bez ograniczeń.

Oprac. dr Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 08.02.2019 r.