Pilzno, Węgierska 15

woj. podkarpackie, pow. dębicki, gm. Pilzno - miasto

Dom przy ul. Węgierskiej 15 w Pilźnie, usytuowany przy drodze wyjazdowej, prowadzącej od rynku miasteczka w kierunku pd., jest reliktem XVIII-wiecznej zabudowy miasta. Stanowi istotny element historycznego układu urbanistycznego oraz jeden z cenniejszych przykładów drewnianej zabudowy małomiasteczkowej, dawniej powszechniej, dziś już nielicznie zachowanej.

Historia obiektu

Dom powstał w 1778 r. o czym świadczy napis na tragarzu. Pierwotne pokrycie gontowe zostało wymienione, prawdopodobnie na przełomie XIX – XX w. Od czasu budowy dom zachował formę zbliżoną, do nadanej jej w czasie budowy, nosi ślady bieżących napraw.

Opis obiektu

Dom usytuowany jest w zwartej zabudowie wschodniej pierzei ulicy Węgierskiej, prowadzącej z rynku w kierunku pd., poza miasto lokacyjne (przy dawnym „trakcie węgierskim”). Od budynków sąsiednich wydzielają go wąskie przestrzenie, tzw. miedzuchy. Budynek wzniesiono na rzucie prostokąta o wymiarach ok. 15 z 19 m, o dwóch traktach poprzecznych, z sienią przelotową w pd. części, krótszym bokiem do ulicy. Prostopadłościenną bryłę, częściowo podpiwniczoną, przykrywa dach łamany mansardowy z naczółkiem i daszkiem okapowym od frontu. Ściany parteru traktu od strony ulicy wymurowano z kamienia łamanego, podobnie jak komory piwniczne pod nim, trakt od ogrodu wzniesiono z drewna, dach pokryty jest blachą położoną na starym goncie. W czteroosiowej elewacji frontowej rozmieszczone są 3 pary drzwi, w tym 2 do sklepów z częściowo zachowaną starą stolarką.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt częściowo dostępny, w pomieszczeniach od frontu funkcjonują lokale handlowe.

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 22-03-2017 r.