budynek spółdzielni artykułów rolniczych Rolnik, ob. Wydział Przyrodniczo-Techniczny Uniwersytetu Opolskiego - Zabytek.pl

budynek użyteczności publicznej data nieznana Opole

Opole, Kardynała Bolesława Kominka 6

woj. opolskie, pow. Opole, gm. Opole

Budynek spółdzielni artykułów rolniczych Rolnik stanowi cenny przykład budynku użyteczności publicznej z 4 ćw XIX w.

Historia

Nie jest znany dokładny czas powstania dawnych zabudowań Spółdzielni Rolnik. Budynki zespołu powstały prawdopodobnie w 4 ćw. XIX w., kiedy znoszono pozostałości fortyfikacji miejskich uznając je za nieprzydatne dla potrzeb wojskowych. Spółdzielnię Zaopatrzenia i Zbytu Rolnik, otworzono w 1920 roku. Wówczas jej dyrektorem był Paweł Marquardt. Było to miejsce cieszące się dużą popularnością wśród mieszkańców okolicznych wiosek, w którym to mogli zbyć na korzystnych warunkach płody rolne oraz zaopatrzyć się w nawozy czy narzędzia do produkcji rolnej. Spółdzielnia ułatwiała m.in. zakup maszyn o wiele korzystniej niż oferowały to analogicznie spółdzielnie niemieckie. W 1930 roku Związek Spółdzielni Polskich zorganizował w opolskim Rolniku poradnię prawną, gospodarczą i podatkową, wydając jednocześnie dodatek do Nowin Codziennych: Nasza Poradnia Gospodarcza – Prawna – Podatkowa.

Opis

Budynek spółdzielni Rolnik wchodzący w skład zespołu zabudowań na terenie należącym ob. do Uniersytetu Opolskiego, zlokalizowany został przy ulicy Kominka, położony w centralnej części miasta, w bliskim sąsiedztwie miejskiego rynku oraz kościoła katedralnego. Do budynku od strony południowo-wschodniej przylega prostopadle d. budynek wydawnictwa Nowiny, w którym mieszczą się obecnie gabinety uczelni. Jest to obiekt murowany z cegły, tynkowany, wybudowany na planie wydłużonego prostokąta, który stanowi północną część dwuskrzydłowego budynku, przylegającego do skrzydła wschodniego i tworzącego wspólnie na planie kształt zbliżony do litery L. Elewacja frontowa – dwuczłonowa, zachowała dawny podział na dwa połączone ścianami szczytowymi budynki. W części zachodniej elewacji, dwie pierwsze osie uskokowo cofnięte, ze znajdujacym się w przyziemiu jednokondygnacyjnym aneksem mieszczącym wejście główne. Współcześnie dobudowany poziom trzeciej kondygnacji wychodzący znacznie poza lico budynku. Akcentem wyróżniającym elewację fronotową jest znajdujący się poniżej, między pierwszą a drugą kondygnacją napis: „Produkty rolne – nawozy – nasiona/ Maszny rolnicze/ Rolnik/ Landes – produkte Düngemittel Sämerein/ Landw. Maschinen”, umieszczony w prostokątnym pasie na zielonym tle. Elewacja charakteryzuje się szczesnastoosiowym podziałem, z otworami okiennymi w układzie pasowym. Część wschodnia elewacji, cofnięta uskokowo,  trójkondygnacyjna, wydzielona pasem gzymsu nad pierwszą kondygnacją. Elewacje tylną, trzynastoosiową wznaczają trójdzielne okna w układzie pasowym, z wyjątkiem osi 11-tej, gdzie występują okna z podziałem krzyżowym. Zwieńczony dachem płaskim, krytym papą. Wewnątrz mieści się układ trójtraktu, z trzema wejściami i dwiema klatkami schodowymi, trakt środkowy stanowią korytarze komunikacyjne.

Zabytek ogólnodostępny.

Oprac. Katarzyna Latocha, OT NID w Opolu, 14.06.2018 r.