areszt, ob. liceum plastyczne - Zabytek.pl

areszt, ob. liceum plastyczne

budynek użyteczności publicznej 1911 - 1912 Nowy Wiśnicz

Nowy Wiśnicz, Bocheńska 6

woj. małopolskie, pow. bocheński, gm. Nowy Wiśnicz - miasto

Budynek powstał w latach 1911-1912 i spełniał funkcję Sądu Grodzkiego oraz aresztu.

W 1947 r. ulokowano Publiczne Liceum Technik Plastycznych z oddziałami: ceramicznym i tkackim. Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych, które funkcjonuje w posądowym gmachu do dzisiaj.

Historia

Klasztor karmelitów w Nowym Wiśniczu władze austriackie przeznaczyły na potrzeby wymiaru sprawiedliwości. W latach 1786–1855 w budynkach działał sąd kryminalny. Część zamkowych pomieszczeń przeznaczono na mieszkania dla urzędników. W 1867 r. władze austriackie utworzyły sąd karny, o statusie sądu powiatowego, jeden z trzech w nowo utworzonym powiecie bocheńskim. W wiśnickim klasztorze wymierzano wyroki, ale i przetrzymywano skazanych kryminalistów (w latach 1863–1864 do Wiśnicza trafiali także więźniowie polityczni). Budynek powstał w latach 1911-1912 i spełniał funkcję Sądu Grodzkiego oraz aresztu. Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości z 4 II 1948 zniosło Sąd Grodzki w Wiśniczu Nowym (w zamian, w Bochni utworzono Wydział Zamiejscowy Sądu Okręgowego w Krakowie). Jeszcze w 1947 r. ulokowano w gmachu Publiczne Liceum Technik Plastycznych z oddziałami: ceramicznym i tkackim. Początkowo szkoła wynajmowała pomieszczenia na pierwszym piętrze. Cały budynek otrzymała tytułem dzierżawy na 99 lat, w 1950 r., ale w części pomieszczeń jeszcze do 1955 r. odbywały się rozprawy sądowe. Państwowe Liceum Sztuk Plastycznych, które funkcjonuje w posądowym gmachu do dzisiaj.

Opis

Budynek murowany z czerwonej cegły, dwupiętrowy, podpiwniczony; elewacja frontowa zwieńczona trójkątnym szczytem, pod którym znajduje się plakieta z piaskowca z wizerunkiem orła w koronie. Za budynkiem głównym znajduje się dawny areszt, wzniesiony w analogicznej technologii. W 2019 r. zakończyła się kompleksowa termomodernizacja. Objęła budynek główny, budynek ceramiki, halę tkacką, internat i dwa domy nauczyciela.

Obiekt częściowo dostępny w godzinach pracy znajdujących się w nim instytucji.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie 14.03.2016 r.