jatki miejskie - Zabytek.pl

jatki miejskie

Rawa Mazowiecka, Mickiewicza 11

woj. łódzkie, pow. rawski, gm. Rawa Mazowiecka (gm. miejska)

Przykład małomiasteczkowej zabudowy użyteczności publicznej o cechach skromnego klasycyzmu.

Zachowuje skalę właściwą historycznej zabudowie ul. Mickiewicza, stanowi istotny element pierzei.

Historia

Budowa rozpoczęła się na zlecenie władz miejskich w 1859 a zakończyła w 1869 r. Budynek był pierwotnie magazynem na narzędzia pożarnicze- beczki z wodą i sikawki. Nie ustalono, kiedy funkcja ta uległa zmianie, do wybuchu II wojny światowej działały tu jatki. Po zakończeniu działań wojennych znajdowały się w nim sklepy i punkty usługowe. Na potrzeby poszczególnych najemców przekształcono część pierwotnych otworów wejściowych, zaburzając symetrię ich umiejscowienia, przez nieregularne rozmieszczenie witryn sklepowych. Wnętrza wielokrotnie przekształcano.

Obecnie budynek podlega rewitalizacji, po jej zakończeniu ma przejść pod opiekę Muzeum Ziemi Rawskiej i mieścić zarówno ekspozycję jak i zbiory biblioteczne. Oprócz rewitalizacji nastąpiła także rozbudowa budynku w tylnej, podwórzowej partii.

Opis

Budynek usytuowany jest w centrum miasta, na działce znajdującej się w narożniku ulic Mickiewicza i Kopernika. Tworzy fragment północnej pierzei ul. Mickiewicza.

Budynek zrealizowany w stylu skromnego klasycyzmu, wzniesiony przez lokalnego budowniczego.

Budynek zbudowano na rzucie prostokąta. Jest jednokondygnacyjny, część środkowa jest wyższa od skrzydeł bocznych, zaakcentowana została  pseudo ryzalitem od południa i ryzalitem od północy. Wszystkie trzy partie posiadają dachy dwuspadowe, w tym środkowa  położony prostopadle do skrzydeł.

Budynek zbudowano z cegły pełniej na zaprawie wapiennej. Ściany zostały obustronnie otynkowane. Stropy wykonano z belek drewnianych. Więźba dachowa drewniana o konstrukcji jętkowej, dach kryty jest papą.

Rolę fasady pełni elewacja południowa. Jest ona siedmioosiowa, niesymetryczna. W partii środkowej, nieco wysuniętej, zawarto dwie osie. Zostały one zwieńczone trójkątnym szczytem. Osie tworzą dwie wnęki zamknięte półkoliście, w których umieszczono prostokątne otwory drzwiowe. Po zachodniej stronie ryzalitu dwa znajdują się dwa niesymetryczne otwory mieszczące witrynę sklepową i wejście do sklepu, po wschodniej dwa otwory wystawowe i wejściowy między nimi.

Elewacja północna jest pięcioosiowa , element centralny stanowi ryzalit. Elewację tą deformują współczesne przybudówki. Elewacja wschodnia nie zawiera żadnych otworów, elewacja zachodnia przylega do sąsiedniego budynku. Wszystkie elewacje okala cokół i wieńczy gzyms.

Wnętrze zostało całkowicie przekształcone współcześnie na potrzeby działających tu sklepów.

Nie zachowały się żadne elementy wyposażenia pierwotnego.

Obiekt dostępny z zewnątrz. Po remoncie i osadzeniu tu Muzeum wnętrza będą dostępne w godzinach pracy placówki.

Oprac. Anna Michalska, OT NID w Łodzi, 10.02.2020 r.