kościół parafialny pw. Świętej Trójcy - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Świętej Trójcy

kościół XV w. Podgórzyn

Podgórzyn

woj. dolnośląskie, pow. jeleniogórski, gm. Podgórzyn

Późnobarokowy kościół powstały przez rozbudowę konstrukcji gotyckiej.

Opis

Po raz pierwszy kościół w tej lokalizacji jest wzmiankowany w 1318 r. Mury obecnego kościoła zostały wzniesione zapewne przed 1486 r. Do 1653 r. świątynia znajdowała się w rękach ewangelików. Kościół został poddany znaczącej przebudowie barokizującej w 1797 r., co upamiętnia data w kluczu portalu wejściowego. Pracami, które objęły: podniesienie murów i wieży, zmianę wykroju okien i dobudowę zakrystii, kierował architekt Johann Georg Rudolf.

Świątynię tworzy trójprzęsłowa nawa, nakryta kolebką z wysokimi lunetami i gurtami. Do niej od wsch. przylega wydzielone kwadratowe prezbiterium sklepione krzyżowo, za którym na osi znajduje się przybudówka zakrystii. Od zach. do kościoła dostawiona jest wieża na planie kwadratu, przechodząca powyżej w ośmiobok zwieńczony hełmem z latarnią, pobitym blachą. Dach kościoła pokrywa dachówka ceramiczna.

Na wyposażenie kościoła składają się: barokowy ołtarz główny, ambona, rzeźby i obrazy z k. XVIII w., a także kamienna gotycka chrzcielnica z 1486 r.  Pod pd. ścianą kościoła stoją barokowe figury św. Floriana i św. Jana Nepomucena.

Kościół otacza kamienny mur dawnego cmentarza, w którym znajdują się bogato zdobione epitafia. Na cmentarzu znajduje się kaplica przedpogrzebowa. Teren cmentarza chroniony jest indywidualnym wpisem do rejestru zabytków.

Kościół zamknięty.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 16.03.2015 r.