kościół ewangelicki, ob. kościół rzymskokatolicki pw. Matki Boskiej Częstochowskiej - Zabytek.pl

kościół ewangelicki, ob. kościół rzymskokatolicki pw. Matki Boskiej Częstochowskiej

kościół data nieznana Podgórzyn

Podgórzyn, Bojki 1

woj. dolnośląskie, pow. jeleniogórski, gm. Podgórzyn

Klasycystyczny zbór ewangelicki.

Opis

Podgórzyn jest położony u podnóża Karkonoszy, 15 km na pd. od Jeleniej Góry. Kościół znajduje się w pd. części wsi.

Klasycystyczny zbór ewangelicki, wzniesiony w latach 1779-1780 przez mistrza murarskiego Liebuscha z Jeleniej Góry i podgórzyńskiego mistrza ciesielskiego Georga Rössela. Opuszczony i nieużytkowany po 1945 r. Od 1982 r., po przeprowadzonych pracach remontowych, służy jako kościół rzymskokatolicki.

Budynek na rzucie prostokąta, z wejściem zaakcentowanym jednoosiowym pseudoryzalitem zwieńczonym tympanonem. Nakryty dachem łamanym, pokrytym blachą miedzianą, z ośmioboczną sygnaturką z cebulastym hełmem. Wnętrze otoczone dwiema kondygnacjami drewnianych empor wspartych na kolumnach, przykryte drewnianą pozorną kolebką, która pierwotnie pokryta była polichromią ze Zmartwychwstaniem i Wniebowstąpieniem Chrystusa.

Kościół zamknięty.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 16.03.2015 r.