klasztor - Zabytek.pl

klasztor

klasztor 2. poł. XVII w. Stalowa Wola

Stalowa Wola

woj. podkarpackie, pow. stalowowolski, gm. Stalowa Wola

Zespół kościelno-klasztorny wybudowany na Gorze Kokoszej w latach 1752-1754, w stylu toskańsko-umbryjskim, odmiana baroku, charakterystycznym dla kościołów kapucyńskich.

Fundatorem był książę Jerzy Ignacy Lubomirski linii rzeszowsko-rozwadowskiej. Tradycja lokalna mówi, iż książę zdecydował się ufundować świątynię jako przebłaganie Boga za swój hulaszczy tryb życia. Przyszły fundator klasztoru w 1723 roku wykupił miasto Rozwadów od Gabriela Rozwadowskiego, założone w 1690 roku w południowej części gruntów wsi Charzewice. Kompleks klasztorny umiejscowiono na przedmieściach Rozwadowa od strony południowej, niedaleko Sanu, pod lasem, na wzniesieniu zwanym potocznie Jasną Górą. 17 lipca 1742 roku położono kamień węgielny pod budowę klasztoru. Budowę rozpoczęto w 1743 roku. Budując klasztor korzystano z miejscowych pokładów iłów, z których wypalano cegły z wybitym herbem rodziny Lubomirskich. Materiał także zwożono z rozbiórki zamku obronnego w niedalekim Przyszowie, który pod koniec XVII wieku popadł w ruinę. Podczas wznoszenia murów świątyni miały miejsce liczne niepowodzenia. W listopadzie 1745 roku wzniesione przez architekta Jana Opitza fundamenty uległy częściowemu zniszczeniu. Kolejny architekt Jan Bay z Warszawy doprowadził budowę szczęśliwie do końca. Kościół to niewielka barokowa budowla na rzucie zbliżonym do kwadratu, jednonawowa z kaplicami i prezbiterium zamkniętym ścianą prostą, oddzielającą wyodrębniony chór zakonny. Klasztor i kościół były kilkakrotnie remontowane i przebudowywane. W latach 1985-1990 klasztor wyremontowano. Informacje zaczerpnięto z portalu: Stalowka.NET - Encyklopedia miasta Stalowa Wola Troche zdjęć 360 dostępnych pod linkiem: https://kuula.co/post/n1/collection/7qfBL lub na profilu na FB https://www.facebook.com/Sferyczny-166698571659659/?ref=pages_you_manage Model 3D można zobaczyć tutaj: https://sketchfab.com/3d-models/klasztor-kapucynow-w-rozwadowie-6da4ba62a5584c529a905da4671a01ce?fbclid=IwAR2vxW8j7hvoioMTNcea_pLjRBkwC0CDJi7TmWAJgtqD2bjHwxX4PXstR9I

Zdjęcie 360°

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika P.M.J Sferyczny Stalowa Wola .