Pągów, Dworska 4

woj. opolskie, pow. namysłowski, gm. Wilków

Pierwsze wzmianki o majątku rycerskim władanym przez Konrada Seultetusa von Pangau pochodzą z XVII w.

Jeszcze w tym samym stuleciu kolejnym właścicielem wsi byli: Wenzel von Otterwolf, Hans von Strachwitz oraz ród von Blanckensteinów, w którego władaniu Pągów pozostał przez niemal 200 lat. Ostatni z Blanckensteinów – Johan Albert sprzedał w 1840 r. majątek Augustowi von Randow, który z kolei już w 1844 r. przekazał go Augustowi Scholzowi. Kolejnymi właścicielami byli: profesor August Beloch (w latach 1864-1889) oraz ponownie Scholzowie, którzy pozostali w Pągowie do 1945 r.

To właśnie profesorowi Belochowi zawdzięcza się budowę obecnego, neoklasycystycznego pałacu, który powstał w latach 1875-1876. Z kolei jego przebudowy związane są już z panowaniem Scholzów, bowiem miały miejsce w latach 1918-1919 i w roku 1937. Przebudowa z końca lat 30. XX wieku nadała pałacowi wygląd obecny.

Po roku 1949 w Polsce, a więc i na tzw. Ziemiach Odzyskanych powstawać zaczęły Państwowe Gospodarstwa Rolne (PGR), z których jeden urządzono także w znacjonalizowanym majątku ziemskim w Pągowie. 70-letnia rezydencja stała się biurowcem, a zabudowania folwarczne wykorzystywano zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem. Po przemianie ustrojowej, która nastąpiła na przełomie lat 80. i 90. zlikwidowano PGR-y, a te położone m. in. w Pągowie i Krzykowie wydzierżawiła od Agencji Własności Rolnej Skarbu Państwa w 1993 r. spółka Pagro, która do dziś zarządza obiektami. W pałacu znajdują się biura spółki oraz mieszkania.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Mateusz .

Styl architektoniczny: neoklasycystyczny