budynek usługowy tzw. Biały Domek - Zabytek.pl

budynek usługowy tzw. Biały Domek

budynek użyteczności publicznej 1923 - 1928 Wschowa

Wschowa, Głogowska 3

woj. lubuskie, pow. wschowski, gm. Wschowa - miasto

Wyjątkowym przykładem architektury modernizmu we Wschowie jest Mleczny Domek (niem.Milchhäuschen), powstały w latach 1923-1928.

Wykonany z drewna, nakryty czterospadowym dachem, krytym papą, w swojej filigranowej formie, z charakterystycznymi filarami skonstruowanymi z nałożonych na siebie elementów, przypomina dalekowschodnie, lekkie pawilony ogrodowe. (1)

Mleczne domki powstawały w latach 20-tych i 30-tych XX w. Sprzedawano w nich mleko, kefir, maślankę, masło oraz inne produkty mleczne. Można było tutaj wypić mleko na miejscu, a w okresie letnim ochłodzić się kupując także lody.

Wschowski "Biały Domek" po II wojnie światowej pełnił funkcję kiosku RUCHU, sklepu odzieżowego, pijalni piwa.

Podobny do wschowskiego domek znajduje się w Katowicach. W sąsiednim Głogowie konstrukcja "Mlecznego domku" różni się od wschowskiego - odrestaurowany zdobi do dziś przestrzeń miasta. (2)

Źródła:

1) Folder wydany przez Czas A.R.T. w ramach programu NID "Wspólnie dla dziedzictwa" w 2019 roku: "Przez drzwi do..."

2) fb Fraustadt-Wschowa

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Marek , Magdalena .