kościół parafialny pw. św.św. Piotra i Pawła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św.św. Piotra i Pawła

kościół 1607 r. Medyka

Medyka

woj. podkarpackie, pow. przemyski, gm. Medyka

Kościół w Medyce stanowi interesujący przykład barokowej drewnianej architektury sakralnej przebudowanej i rozbudowanej w poł.

XIX w.

Historia obiektu

Kościół wybudowano w latach 1607-1608 jako trójnawowy z prezbiterium i z wieżą od frontu. W 1850 r. Gwalbert Pawlikowski, dziedzic Medyki, zainicjował przebudowę kościoła polegającą na odłączeniu od nawy wieży i przeniesieniu w nowe miejsce jako dzwonnicy wolnostojącej, następnie przedłużeniu nawy i dobudowie aneksów bocznych do prezbiterium. Równocześnie powiększono otwory okienne i zmieniono wystrój wnętrza. W 1900 r. ozdobiono ściany kościoła nowymi malowidłami. W latach 80. XX w. wykonano remont świątyni i dzwonnicy, m. in. wymieniono gotowe poszycie ścian obydwu obiektów i wprowadzono poszycie z gontów na dobudówkach. W 1996 Jan Wąsacz z Przemyśla wykonał nową dekorację malarską. W 2016 r. wykonano badania na obecność polichromii ściennej, które potwierdziły występowanie barokowej dekoracji w najstarszej części kościoła.

Opis obiektu

Kościół położony jest w centrum miejscowości pośród zabudowy mieszkalnej. Założony na rzucie wydłużonego prostokąta, z węższym, prostokątnym prezbiterium zwróconym na pd. i dostawionymi po bokach przybudówkami. Od pn. do korpusu świątyni przylega kruchta na rzucie zbliżonym do kwadratu. Trójnawowy korpus i prezbiterium są tej samej wysokości, lecz przykryte zostały odrębnymi dachami. Nad prezbiterium występuje niższy dach dwuspadowy z trójkątnym szczytem od pd., nad nawą dach dwuspadowy z wieżyczką na sygnaturkę, na kształt latarni zwieńczonej cebulastym hełmem. Zakrystia i składzik nakryte są dachami dwupołaciowymi. Kościół wzniesiony został z drewna, konstrukcji zrębowej, na kamiennym podmurowaniu. Ściany są wzmocnione lisicami, poszyte gontem i w przyziemiu osłonięte fartuchem. Dobudówki przy zakrystii murowane, poszyte gontem. Więźba dachowa konstrukcji krokwiowo-płatwiowej kryta jest gontem. Ściany boczne przeprute są czterema oknami zamkniętymi łukiem ostrym. Prezbiterium doświetlają mniejsze okienka w ścianach bocznych i jedno koliste w szczycie. Wszystkie przeszklone są szkłem witrażowym. Wnętrze nawy rozdzielone dwoma parami słupów podtrzymujących spłaszczone arkady przykryte jest łącznie z prezbiterium pozornym sklepieniem kolebkowym, nawy boczne stropami płaskimi. W części pn. filary wspierają chór muzyczny z deskowym parapetem. Ściany wewnątrz świątyni, ozdobione są dekoracją malarską.

Dostępność obiektu dla zwiedzających. Obiekt z zewnątrz dostępny przez cały rok. Możliwość zwiedzania wnętrza po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym.

Autor noty: opr. Jadwiga Stęchły, OT NID w Rzeszowie, 06-05-2017 r.

Styl architektoniczny: ludowy