kamienica Florianka - Zabytek.pl

kamienica Florianka

kamienica XVIII w. Wałbrzych

Wałbrzych, Stanisława Moniuszki 23

woj. dolnośląskie, pow. Wałbrzych, gm. Wałbrzych

Dom mieszkalny, tzw.Florianka jest przykładem barokowej architektury mieszczańskiej w Wałbrzychu.

Historia

Dom mieszkalny, tzw. Florianka, wzniesiony został na przełomie XVII i XVIII w., przebudowany ok. 1867 r. (wówczas m.in. przekształcono szczyt i ozdobiono go rzeźbami figuralnymi na zlecenie ówczesnego właściciela – mistrza strażackiego Augusta Bergera), w 1. ćw. XX w. i po 1945 r. (zmiana okien, przebudowa wnętrz).

Opis

Barokowy, dwuczłonowy dom mieszkalny, tzw. Florianka jest budowlą wolnostojącą, narożną, usytuowaną w zabudowie wschodniej pierzei ul. S. Moniuszki, u zbiegu z ul. Garbarską, na spadku terenu w kierunku wschodnim. Budynek powstał w wyniku połączenia dwóch wcześniejszych domów – obecnie na nieregularnym planie zbliżonym prostokąta. Powstała w wyniku połączenia bryła budynku jest rozczłonkowana, dwudzielna, oba człony dwukondygnacyjne z kondygnacjami na zróżnicowanych poziomach, z przybudówką od strony północno-zachodniej. Budynek nakryty został dwoma ceramicznymi dachami dwuspadowymi, w układzie szczytowym względem ul. Garbarskiej. Fasada (elewacja od strony ul. Garbarskiej) posiada kompozycję dwudzielną, 5-osiową: część wschodnia 2-osiowa z trójkątnym szczytem, część zachodnia 3-osiowa, z 1-osiowym szczytem ujętym spływami, zakończonym odcinkiem gzymsu w kształcie spłaszczonego łuku z wyłamanymi narożami, na którym ustawione figury – św. Floriana pośrodku i dwóch aniołów po bokach; elewacja główna i szczyt członu zachodniego artykułowane są gzymsami i uproszczonymi pilastrami; w przyziemiu budynku witryny, częściowo wtórnie przekształcone, oraz wejście do budynku w 3 osi. Zachowana jest historyczna stolarka drzwi wejściowych drewnianych, dwuskrzydłowych z nadświetlem, ramowo-płycinowych.

Zabytek dostępny z zewnątrz.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 27.11.2018 r.