dzwonnica - Zabytek.pl

Czermin

woj. podkarpackie, pow. mielecki, gm. Czermin

Kościół pw.św.Klemensa w Czerminie wraz z dzwonnicą stanowią przykład zespołu murowanej architektury sakralnej o skromnym programie, lecz interesujących rozwiązaniach przestrzennych.

Historia obiektu

Dzwonnicę wybudowano najprawdopodobniej w XVIII w. Do czasu obecnego przetrwała ona w zbliżonej, do historycznej, postaci.

Opis obiektu

Zespół kościelny ulokowany jest w środkowej części wsi, u zbiegu dróg prowadzących do Łysakowa i Ziempiowa, na terenie płaskim, na owalnej działce wydzielonej ogrodzeniem.

Dzwonnica wkomponowana została w ogrodzenie, zaprojektowana jako parawanowa, trójprzęsłowa, z półkoliście zamkniętymi arkadami. Gładko tynkowana ściana przecięta jest oraz zwieńczona gzymsami, całość wieńczy ogzymsowany, trójkątny szczyt. Obiekt wymurowano z cegły, zadaszenie wykonano z blachy ocynkowanej.

Dostępność dla zwiedzających: Obiekt dostępny.

Autor noty: Barbara Potera, OT NID Rzeszów, 30-03-2017 r.