wapiennik - Zabytek.pl

wapiennik

koniec XVIII w. Stara Morawa

Stara Morawa, 29

woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Stronie Śląskie - obszar wiejski

Zabytkowy wapiennik z połowy XIX w.projektu Karl'a Friedrich'a Schinkel'a powstał na zlecenie królewny niderlandzkiej, Marianny Orańskiej.

Wybudowany z surowego kamienia i cegły na planie sześciokąta, zwężający się ku górze, z wejściami u podstawy i wąskimi oknami na dwóch przeciwległych ścianach. Zwieńczony tarasem z niewielką rotundową nadbudówką nakrytą szerokim, ostrosłupowym daszkiem.

Aż do rozpoczęcia pierwszej wojny światowej wypalano w nim wapno pozyskiwane z miejscowego kamieniołomu. W latach około 1925-27 wyremontowano go i urządzono w nim schronisko młodzieżowe. Po drugiej wojnie światowej popadł w ruinę.

W roku 1978, wykupiony przez artystę grafika prof. Jacka M. Rybczyńskiego i jego żonę, artystkę plastyk, Barbarę Ernę Rybczyńską, zostaje odbudowany. W miejscu starego pieca powstaje galeria sztuki, a w dobudowanym domu mieszkalnym pracownia druku artystycznego.

Obecnie Wapiennik "Łaskawy Kamień" dostępny jest do zwiedzania dla turystów. Rodzina Rybczyńskich oprowadza po obiekcie i przylegającym do zabytku Ogrodzie Japońskim.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Anna .

Rodzaj: