Dom Gotycki - Zabytek.pl

Dom Gotycki

pawilon parkowy 1809 r. Puławy

Puławy, Czartoryskich 8

woj. lubelskie, pow. puławski, gm. Puławy (gm. miejska)

Domek Gotycki (1809 - przebudowa barokowego pawilonu) usytuowany w pd.części Ogrodu Górnego, w pobliżu przecinających się głównych alei parkowych.

Fasadą zwrócony ku pd.- wsch.

Budynek murowany z cegły (kolumnada i portyk kamienne) otynkowany i pokryty polichromią naśladującą wątek ceglany. Stropy drewniane, belkowe. Konstrukcja dachu drewniana krokwiowo-płatwiowa. Dach pokryty blachą miedzianą. Schody i posadzki kamienne, parkiety drewniane.

Rzut budynku nieregularny, złożony. Korpus główny dwukondygnacyjny, od zewnątrz prostokątny, a od wewnątrz oparty na owalu, nakryty dachem dwuspadowym. Przylegają do niego dwa aneksy dwukondygnacyjne o zróżnicowanej wysokości. Dostęp do budynku wejściem głównym umieszczonym w aneksie pn.- wsch. Elewacje na cokole, zwieńczone gzymsem, pn. - wsch. oraz pd.- wsch. z portykiem kolumnowym. Elewacja pn. - zach. z galerią kolumnową, podtrzymującą taras. Zaaranżowane jako ekspozycje elementów lapidarnych. Otwory okienne zamknięte ostrym łukiem, półkoliście lub okrągłe, część wypełniona witrażami. W obrębie poszczególnych elewacji wyodrębniono dziewięć ścian opatrzonych nazwami wyrytymi na kamiennych tablicach poświęconych m. in. postaciom historycznym.

oprac. Anna Sikora - Terlecka, OT NID Lublin

Rodzaj: pawilon parkowy