kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Michała Archanioła

kościół XV w. Dobromierz

Dobromierz

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Dobromierz

Gotycko-barokowy kościół, w sąsiedztwie którego zabytkowy cmentarz z wysokiej klasy sztuką sepulkralną.

Historia

Kościół wzniesiono na pd. od miasta, obok grodziska z XII/XIII w. Wzniesiony 1307 r., przebudowywany w 2. poł. XVII w. i po pożarze w 1717 r.

Opis

Kościół gotycko-barokowy, jednonawowy, z prostokątnym dwuprzęsłowym prezbiterium, sklepionym krzyżowo-żebrowo, oszkarpowanym. Na ścianie szczytowej sgraffito. Od pd. do nawy dobudowana kaplica, od pn. piętrowa loża, połączona z zakrystią. Dachy dwuspadowe, kryte dachówką ceramiczną. Wieża od zach., z dachem cebulastym z glorietą, krytym blachą. Na wieży drewniane tarcze zegarowe. Portal barokowy w ścianie pn. (data w kluczu 1727). Wyposażenie głównie barokowe, ok. 1700.

Wokół kościoła cmentarz, na którym na szczególną uwagę zasługuje oddzielona kutą kratą kwatera rodziny von Mutius, z przykładami wysokiej klasy nagrobków.

Kościół dostępny z zewnątrz, wejście na cmentarz bez ograniczeń.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 24.10.2014 r.