kaplica - Zabytek.pl

Dobranowice

woj. małopolskie, pow. krakowski, gm. Igołomia-Wawrzeńczyce

Kaplica cmentarna z kryptą czasem powstania sięga co najmniej pocz.lat 80 XIX w., funkcjonując w lokalnej tradycji jako kaplica grobowa Juliana Kochanowskiego (zm.1881), dziedzica dóbr Dobranowice i Poborowice.

W tym, grobie złożono również ciało śp. Ks. Juliana m. Proboszcza (zm. 1878).

Czas budowy obecnych schodów prowadzących do kaplicy, zespolonych z wejściem do krypty, (związany z likwidacją pierwotnych oraz z wydłużeniem ku zach. przedsionka krypty) przypada na lata międzywojenne, na okres rządów ks. Wojciecha Dunala miejscowego proboszcza w latach 1926-1945.

Opis

Kaplica cmentarna z kryptą grobową położona na zachodnim skraju cmentarza grzebalnego, na krawędzi szkarpy granicznej z terenem przykościelnym o znacznie niższej rzędnej, w obrębie którego zlokalizowane schody do kaplicy, zespolone z wejściem do krypty. Ulokowana ściśle na osi kościoła od wschodu. Rzut i bryła kaplicy mało okazałe. Jej wyróżnikiem w stosunku do innych podobnych budowli jest znacznie rozbudowana w stosunku do swej skali forma schodów zewnętrznych. Wzniesiona na planie prostokąta o dłuższej osi wschodnio-zachodniej, jednoprzestrzenna, z kryptą założona pod całą kaplicą; przed ścianą frontową (na niższej rzędnej) silnie występujące na zewnątrz, dwuramienne, lustrzane schody, o półkoliście wytyczonych biegach, rozdzielonych w osi wejścia podestem, pod którym wejście do krypty dostępnej z poziomu terenu przykościelnego. Kaplica nakryta stosunkowo wysokim dachem siodłowym. Dach wsparty na betonowym stropie wnętrza nieznacznie przedłużonym poza obrys zewnętrznych ścian. Kalenica zwieńczona niewielką symetrycznie umieszczoną wieżyczką ze stożkowym daszkiem i ażurowym krzyżykiem u szczytu. Elewacje kaplicy o skromnej, lizenowo-ramowej artykulacji, za wyjatkiem okrągłego hierogramu z krzyżem i przebitym sercem na osi fasady frontowej, kaplica nie posiada zdobień. W elewacji południowej pojedyńcze centralnie umieszczone okno, drógi otwór okienny umieszczony asymetrycznie w obrębiesczytu wschodniego, zabezpieczonydeskową okiennicą.

Ściany i sklepienia kaplicy murowane z cegły, tynkowane. Wnętrze kaplicy nakryte betonowym stropem płaskim, komora krypty zasklepiona beczkowo. Więźba dachowa drewniana. Pokrycie dachu z dachówki ceramicznej, sygnaturka z blachy. Ppsadzki w kaplicy i komorze grobowej ceglane,

w przedsionkku krypy-betonowa. Schody i balustrady betonowe.

Całość założenia dostępna od zewnątrz, wnętrza dostępne w czasie nabożeństw.